A szakszervezeti szövetség alelnöke szerint az elbocsátott szakszervezeti vezetőket nem átszervezés miatt távolították el. Meglátása szerint Aszódon és Budapesten is jogellenes elbocsátásról kell beszélni.

Ahogy arról portálunk is beszámolt, több százan írták alá hétfő estig azt a nyilatkozatot, amelyben a Fővárosi Közterület-Fenntartó Zrt. (FKF Zrt.) dolgozói követelik, hogy a vállalat vezetése vegye vissza a bérvita miatt pénteken elbocsátott négy szakszervezeti vezetőt. Ehhez hasonlóan, az Aszódon működő Richard Fritz Kft.-nél is a bértárgyalások küszöbén bocsátották el a gyár több mint 200 fős szakszervezetének elnökét.

„Szerintünk mindkét esetben jogellenesen bocsátották el a szakszervezeti tisztségviselőket, ez egy brutális támadás az érdekképviselet ellen. Én is azt látom, hogy egy ilyen lépéssel a bértárgyalási sorozatot próbálja a munkáltató a saját érdekében befolyásolni” – mondta Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke az ATV Start című műsorában.

Demonstrációra készülnek

Az alelnök bejelentette, hogy kedden demonstráció tartanak Aszódon, és nemzetközi akciókat is szerveznek a tiltakozás jegyében. „A munkáltató összekeveri a munkakört a foglalkoztatással, a munkaviszonnyal, ezért nem érti, hogy jogellenes magatartást követ el” – folytatta a szakszervezeti alelnöke.

Szerinte jogellenes volt az elbocsátás, hiszen arra hivatkozva vált meg a dolgozótól, hogy átszervezés van, miközben függetlenített szakszervezeti tisztségviselőt nem tud elbocsátani, hiszen védettséget élvez, és olyan munkakörben van, ami a szakszervezeti feladatok ellátására vonatkozik, innen pedig nem tudja átszervezni.

A fővárosban történtekkel kapcsolatban Székely elmondta, hogy mindkét esetben jogsértés történt, és az alelnök tart attól, hogy ha ezt nem tudják megakadályozni, akkor precedens értékű lehet más cégeknél is, ami rossz irányba vinné a dolgokat.

Forrás: ATV