Mostantól a második szakma megszerzése is ingyenes. – A felnőttképzés területén a szakképzés fehér folt volt, mostantól azonban új távlatokat nyit és a hazai szakképzés megújításának egyik fontos eleme lesz az alapképzés mellett – mondta lapunknak Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum főigazgatója. Az új szervezethez tartozó öt észak-somogyi szakképző iskola harminchat szakmát hirdetett meg nappali, illetve esti-levelező képzésben – írja a sonline.hu.

– A második szakmáért eddig fizetni kellett, az új felnőttoktatásban iskolarendszerben lehet tanulni (nappalin 25 éves korig, levelezőn heti 2-3 alkalommal, korhatár nélkül), és ez nemcsak hogy ingyenes, de ösztöndíj is adható – így a főigazgató. – A magyar gazdaság eddig túlságosan nagyvonalúan bánt egy jelentős humán erőforrással; azzal a nem kis létszámú réteggel, amelyik valamely okból nem tudott elhelyezkedni a szakmájában, vagy nem tudott tartós munkaviszonyt létesíteni. A róluk való gondoskodást az állam átengedte a magánszférának. Ez változik meg mostantól. Egy nyugati multi például állami támogatással telepedett le hazánkban, de a magánszféra biztosította számára a szakembert továbbképzéssel, vagy második szakmával. Ennek azonban vége, kinyitja kapuit a szakképzés és két lábra áll: alap- és felnőttképzésre áll rá.

   Szamosi Lóránt szerint jó, keresett szakembereket tudnak képezni, nyugati fizetést biztosítani már nem, de a kínálatban akad kurrens szakma is bőven. A főigazgató a CNC-gépkezelőt említette és a hegesztőt, de akár a villanyszerelőt is ide lehetne sorolni, hiszen ahogyan mondta, „tíz éve nem képeztünk villanyszerelőket". – Ha nem kell fizetni, könnyebb lesz jövőképet váltani – tette hozzá. – Felnőttképzésre jelentkezhet, akinek nyolc általánosa van, akinek van szakmája, de másikat akar, s olyan is, aki érettségizett. Már akadt diplomás jelentkező is, aki szakács lenne; ez is igazolja a mondást, hogy egy jó szakma ma már fölér egy diplomával. Németországban a diplomások hatvan-hetven százaléka szakvégzettséggel is rendelkezik, ott ez természetes. Számítunk a közfoglalkoztatásban dolgozókra is, elvégre az a cél, hogy visszajussanak a munka világába.

Könnyítse az állam a vállalkozók terheit!

   A vállalatokra, a kis- és középvállalkozásokra a felnőttoktatásban is számítanak, a Siófoki Szakképzési Centrum főigazgatója szerint elengedhetetlen, hogy könnyítsen az állam azoknak a terhein, akik tanulót foglalkoztatnak, vagyis ösztöndíjat, munkaruhát, stb. adnak. Szamosi Lóránt hangsúlyozta: a tanfolyami keretek is megmaradnak, egy üzletvezetői képesítést például továbbra sem a felnőttoktatásban lehet megszerezni. Versenyhelyzet alakul ki a szakképzés és a magánszféra között, vagyis a menedzser szemléletű vezetőké a jövő...

A fitness instruktortól a női szabóig

   Néhány példa a Siófoki Szakképzési Centrum által meghirdetett felnőttoktatási szakmákra: villanyszerelő, hűtő- és légtechnikai rendszerszerelő, logisztikai ügyintéző (Fonyód, Bacsák), hegesztő, női szabó, CNC-gépkezelő (Siófok, Baross), szakács, pincér cukrász, pék (Siófok, Krúdy), kertész, parképítő és fenntartó technikus, fitness-wellness instruktor (Balatonboglár, Mathiász), bőrdíszműves, ipari gépész, női szabó, pék, gépi forgácsoló, informatikai rendszergazda (Marcali, szakképző iskola).

Forrás: sonline.hu