Galló Istvánné a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke nem furcsállja, hogy a Klébesberg Központ szakmai vezető helyettese az a Hajnal Gabriella lesz, aki korábban a sztrájk-bizottságban dolgozott. Ennél jóval nagyobb problémának tartja, hogy bár 11 napja újjáalakult a KLIK, az 59 tankerületnek még mindig nincs Szervezeti és Működési Szabályzata.

A szakszervezeti vezető az ATV Start című műsorában fejtette ki azon véleményét, hogy a köznevelési rendszer átalakítása megbukott azzal, hogy Balogh Zoltánék beismerték: a KLIK nem működött. A kormány azt ígérte, hogy az új szervezetrendszert felállítását ezzel kezdik, ám az érdekképviseletek a mai napig nem látták a feladat- és hatásköröket tartalmazó működési szabályzatot.

Gallóné arról is beszélt, hogy nem tisztázott a tankerületek finanszírozása. A KLIK megalapításakor egyenlő elosztásról volt szó, de az elmúlt három év bizonyította, hogy ez nem sikerült. Mivel a KLIK korábban szívesen alkalmazott menedzser típusú vezetőket, ezért a nyáron elküldték a tankerületetek vezetőit menedzser képzésre.

De most még azt sem lehet tudni, hogy mekkora lesz a vezetők mozgástere, mit enged meg a politika – tette hozzá az elnök.

Elmondta: a sztrájkbizottság 25 pontos követelése között van, hogy rendezzék a miniszter egyeztetési kötelezettségét, kérték továbbá a Közoktatási Politikai Tanács visszaállítását, amire szintén ígéretet kaptak. Ebben a szervezetben ott voltak a szülők, diákok, szakmai szervezetek, szakszervezetek, egyházak, fenntartók önkormányzatok, alapítványi intézmények képviselői, akiknek javaslattételi lehetőségük volt, s így minden felmerülő probléma napirendre került.

Forrás: ATV