Novemberben az újonnan bejelentett munkahelyek egyáltalán nem tudták pótolni a megszűnt pozíciókat, így összességében 2913 állással szűkült a piac – írja az mfor.hu.

Novemberben összesen 34 069 új munkaerőigényt jelentettek be a munkaügyi hivatalokhoz, melynek

  • 61 százaléka, vagyis 20 796 állás állami támogatással jött létre és több mint a fele közmunka volt,
  • 39 százalék, vagyis 13 273 munkaerőigény pedig a piac részéről, támogatás nélkül keletkezett.

Ezzel szemben a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat statisztikája szerint összesen 36 982 állás szűnt meg a hónap során. Mivel ez magasabb az új pozíciók számánál, összességében a piac munkalehetőségek szűkülésére következtethetünk ebből. 2913 munkahellyel kevesebb lett a piacon.

Mivel októberben is ugyanez a folyamat zajlódott le a statisztika szerint, csak akkor 4556-tal csökkent az elérhető pozíciók száma, így összesen két hónap alatt 7469 állással zsugorodott a piac.

Mindezek ellenére a 2016-os összesítés pozitív folyamatról árulkodik, hiszen közel 31 ezerrel több új munkahelyet jelentettek be a cégek, mint ahány megszűnt. 

10 éves mélyponton az álláskeresők száma

Az NFSZ adatai szerint novemberben ritkán látott változás mutatkozott a nyilvántartott álláskeresők számában, hiszen 2004 óta ez volt a harmadik olyan év, amikor novemberben csökkent az álláskeresők száma.

Ahogy arra már korábbi cikkeinkben is többször utaltunk, éven belül a munkaerőpiacnak van egy sajátos lefutása, miszerint késő ősz és tavasz között a munkanélküliség (így az álláskeresők számának) a növekedése jellemző a hiányzó mezőgazdasági és építőipari munkák miatt, míg tavasztól kezdődően látványos javulásnak indulnak a statisztikák. Ebbe a folyamatba "rondított" bele a november, hiszen a 273,5 ezer álláskereső 4200-zal kevesebb az előző havinál. Legutóbb hasonló változásra 2013-ban, előtte pedig 2011-ben volt példa.

Előző év azonos időszakához képest a most közölt adat 77 ezer fővel alacsonyabb.

Hiába azonban a csökkenés, a teljes létszámon belül a hátrányos helyzetű csoport nagyobb lett, a tartósan állástalanok száma ugyanis néhány száz fővel 81 112-re emelkedett. Igaz, ez még így is jóval alacsonyabb mint az előző évi 98 ezer.

  • 84 ezren részesültek novemberben szociális ellátásban,
  • 273 ezer szakképzetlen állástalan volt
  • és 132 ezren továbbra is a semmiből, ellátás nélkül kénytelen átvészelni a munkanélküli időszakot.

Utóbbi egyébként egyáltalán nem rövid időszak, az átlagos regisztrációs idő ugyanis 396 nap volt novemberben. Vagyis ha valaki elveszíti az állását, több mint egy évbe kerül míg újat talál magának. Persze, ez csak egy átlag, a regisztrációs idő nagyban függ attól is, hogy az ország melyik részéről beszélhetünk. A középső és a nyugati megyékben ugyanis jobb állapotú a munkaerőpiac és jobb lehetőségek mutatkoznak, mint az ország keleti felében.

Forrás: mfor.hu