Másodfokon is a Népszabadság dolgozóinak adott igazat a munkaügyi bíróság, amiért a Mediaworks nem tájékoztatta előzetesen a munkavállalókat a lap felszámolásáról és felmentésükről – írja a 444.hu.

Azért is jogerősen elmarasztalta a bíróság a vállalatot, amiért az alkalmazottak döntő részét érintő kérdésben nem kérte ki az üzemi tanács véleményét, miközben előírás szerint 15 nappal korábban tájékoztatni kellett volna erről őket.

Az eljárást épp az ÜT elnöke, Danó Anna indította a Társaság a Szabadságjogokért támogatása mellett. Az eljárást még októberben kezdeményezték, azért hogy a bíróság kimondja: a kiadó megsértette tájékoztatási kötelezettségét.

A Mediaworks azzal a viszonylag egyszerű érvvel próbált fellebbezni, hogy kétségbe vonta az ÜT létezését, legitimitását, illetve azzal védekeztek: „a körülmények miatt nem volt lehetőségük az üzemi tanács véleményének kikérésére”. Biztonság kedvéért azt is vitatták, hogy egyáltalán kötelesek lettek volna tájékoztatni a munkavállalókat, akik a lap megszüntetésének reggelén szembesültek azzal, hogy nem tudnak hozzáférni emailjeikhez, és motoros futár vitte ki nekik a felfüggesztésről szóló hírt.

A Fővárosi Törvényszék másodfokon is lesöpörte a Mediaworks érveit.

„Igazunk van, lapunk már nincs. A cég számára pedig vállalhatónak bizonyult ez a jogsértés a Népszabadság felszámolásáért" - reagált az esetre Danó Anna, a tanács elnöke.  

  „Nem áll rendelkezésünkre olyan jogi eljárás, amellyel felléphetnénk a sajtószabadságot intézményesen felszámoló médiapiaci átalakításokkal szemben. A munkavállalók törvényben biztosított jogainak érvényesítésével azonban közvetve az újságírók jogai mellett állhattunk ki. A kiadó eljárása törvénytelenségének bírósági megállapítása megmutatja, hogy még a magyar jog szerint sem lehetett volna úgy megszüntetni a lapot, ahogy ez történt” – nyilatkozta le Szabó Máté, a TASZ szakmai igazgatója.

Forrás: 444.hu