Bár manapság divat a nők alacsony számára panaszkodni az informatikai munkaterületeken (is), valójában a programozók körében a jelek szerint erre nincs semmi ok. A munkaerő-piacon újonnan megjelenő fejlesztők között ugyanis mára megközelíti a nők száma a férfiakét - azaz, az új kóderek között közel annyi a férfi, mint a nő – írja a prog.hu.

Legalábbis erre a következtésre jut egy, az IDC és amerikai Alkalmazásfejlesztők Szövetsége (ADA) által a közelmúltban elvégzett felmérés, amiben világszinten vizsgálták többek között a nemek megoszlását is a programozók körében. Az eredmények szerint a kevesebb, mint egy év tapasztalattal rendelkező kóderek között 58%-42% volt a férfiak és a nők aránya - azaz, a nemek majdnem ugyanolyan mennyiségben képviseltették magukat.

Ugyanakkor az egy évnél több tapasztalattal rendelkezőknél az arány már 70%-30% körülire tolódik el, a 10 évnél több tapasztalatot felmutatni képes fejlesztőknél pedig már 80%-20% az arány a férfiak javára. A 20 évnél is régebben dolgozó kóderek körében pedig már csak alig 14% a nők aránya, és 86%-ukat teszik ki a férfiak.

Bár az eredmények elvileg születhetnének abból is, hogy a nők közül az első tapasztalati év lezárása előtt jóval többen hagyják el a pályát, mint férfi társaik, a tanulmány készítői szerint nem ez, hanem a tényleg a korábbiaknál magasabb számban a piacra belépő női programozók az okai az egymáshoz közelítő arányszámoknak. Így jóslatuk szerint a következő években jelentős eltolódás várható lesz a programozók között a nemek tekintetében, és mindennapos jelenséggé válhatnak a női kóderek is.

Az IDC és az ADA egyébként számos másik érdekes megállapítást tartalmazó fejlesztői felmérése ide kattintva olvasható teljes terjedelmében.

Forrás: prog.hu