Esztergályosból, CNC-marósból és tejipari szakmunkásból van a legnagyobb hiány a somogyi cégeknél. A szakemberhiány elsősorban a gépipart és az élelmiszeripart sújtja jelenleg hazánkban. A vállalkozók szerint az a gond, hogy sokan a magasabb fizetés reményében külföldön vállalnak munkát, még ha nem is a szakmájukban tudnak elhelyezkedni.

Évtizedek óta nem képeznek szakembereket a tejágazatban. A megfelelő munkaerőt így csak nehezen lehet pótolni - mondja Szommerné Egyed Linda ügyvezető a Somogy Tv híradójában.

Szommerné Egyed Linda, ügyvezető, Fino-Food Kft.:
Kaposváron megszűnt a tejipar bezárásával anno, a rendszerváltás környékén a tejipari képzés. Ezt nem tudtuk azóta sem újraindítani, illetve most novembertől végre elindult a képzés, és mi is gyakorlati helyként részt veszünk.

Jelenleg 12 tejipari szakmunkást képeznek a megyeszékhelyen. Ennél a kaposvári cégnél 3-4 ember azonnal munkába is állhatna.

Szommerné Egyed Linda, ügyvezető, Fino-Food Kft.:
Gyakorlatilag a tavalyi évünk az erről szólt. Tejipari szakmunkásból folyamatosan tudnánk, illetve szeretnénk felvenni.

Nem csupán az élelmiszeripart sújtja nagy mértékben a szakemberhiány, hanem a gépipart is. Ennél a fogaskerékgyártó üzemnél folyamatosan fejlesztik a berendezéseket, a kezelésükhöz azonban csak nehezen találnak szakképzett munkaerőt.

Szabó Krisztián, ügyvezető, Szabó Fogaskerékgyártó Kft.:
Alapvetően mi CNC-megmunkálással foglalkozó szakembereket tudunk alkalmazni elsősorban. Nálunk a szakmaiság elég hangsúlyos, és ezért az egyszerűbb munkákra kikooperáljuk, nem házon belül történnek, és olyan CNC-szakembereket alkalmazunk, akik alapképzettségként marós vagy esztergályos papírokkal rendelkeznek.

Jelenleg 48-an dolgoznak ebben az üzemben, azonban folyamatosan keresnek további szakképzett munkást is. Szabó Krisztián azt mondja: régiós szinten versenyképes béreket kínálnak, azonban sokan mégis inkább külföldre mennek.

Szabó Krisztián, ügyvezető, Szabó Fogaskerékgyártó Kft.:
Azt látom a legnagyobb problémának, hogy sokan munkát keresnek, és nem pedig karriert építenek. Emiatt van az, hogy sokan külföldre mennek el. Sajnos nem is a szakmájukban helyezkednek el, és aztán természetesen nagy százalékban negatív tapasztalatokkal jönnek vissza.

Gyors megoldás lehet a garantált bérminimum emelése, ami vonzóbbá teheti ezt a pályát a leendő munkavállalók számára - vélik a szakemberek. Ahhoz azonban, hogy a munkaerőhiány jelentősen csökkenjen, szerintük akár 3-4 évnek is el kell telnie.

Forrás: Somogy TV