Magyarország 2014 és 2020 közötti időszakra vonatkozó, 1300 milliárd forintos vidékfejlesztési programja nemcsak agrárfejlesztésről szól, hanem a források biztosításáról is az önkormányzatok és a gazdálkodók számára, illetve a környezetvédelemre - jelentette ki a Miniszterelnökség agár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Kis Miklós a Heves megyei önkormányzatok képviselői és helyi gazdálkodók számára tartott szakmai fórumot követően úgy fogalmazott, hogy az Európai Bizottság által a közelmúltban elfogadott vidékfejlesztési programot szándékosan „varázsolták ilyen színessé", hiszen nagyon sok szereplőnek kívánnak forrásokat juttatni.

Szavai szerint a program legfontosabb célkitűzése, hogy nőjön a munkahelyek száma vidéken, ugyanakkor javuljon a vállalkozások versenyképessége is. Ez nehéz dilemma, hiszen a fejlesztések sok esetben nem járnak munkahelyteremtéssel - tette hozzá. Felidézte: az előző uniós pénzügyi ciklusban vidékfejlesztésre szánt forrásokból megvalósult nagyberuházások egy új munkahelyet sem teremtettek.

Kis Miklós rámutatott: a munkahelyteremtésben a kis- és középvállalkozó szektor tud a legintenzívebben részt venni. Az előző időszakot jellemző forráskoncentrációt ugyanakkor meg kell törni, a támogatásokat sokkal több szereplőhöz kell eljuttatni.

Kiemelte: példanélküli módon deklarálták, hogy a fejlesztési források 80 százalékához csak bizonyos gazdasági méret alatt juthatnak hozzá a gazdálkodók, s csupán 20 százalékára pályázhatnak a nagygazdaságok.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a vidékfejlesztési programból az agrárvállalkozásokon belül elsősorban a „munkahelyteremtésben jeleskedő" ágazatokat támogatják, idetartozik a kertészet, az állattenyésztés, illetve az ehhez kapcsolódó feldolgozóipar is.

Az önkormányzatok esetében elsősorban a vidéki alapszolgáltatásokat javító beruházások támogatására lehet számítani. Itt példaként említette meg a tanya- és falugondnoki szolgálat, a közétkeztetés, az infrastruktúra fejlesztését.

Kis Miklós közlése szerint a pályázati felhívások már szeptembertől megjelennek, az első az agrárkörnyezet-gazdálkodási program lesz. Cél, hogy a gazdálkodók már most tisztában legyenek azzal, hogy 2016-tól milyen követelményeknek kell majd megfelelniük. Hozzátette: terveik szerint a vidékfejlesztési program összes pályázati felhívását 2016 végéig meghirdetik.

„Ez az unió adófizetőinek pénzéből finanszírozott program, amely nem az államé, hanem a vállalkozóké, a gazdálkodóké, a versenyszférái, ezért ezeket a pénzeket minél hamarabb el kell helyeznünk" - mondta.