A legtöbb családnak egy átlagos hazai egyetemre is megterhelő lehet elküldeni a gyereket, de ennek a költségei nagyságrendekkel elmaradnak az igazán drága képzések áraitól. Bár valóban óriási összegeket kell letenni az asztalra, hogy ilyen helyekről szerezzen az ember diplomát, de a befektetés elég hamar megtérülhet, hiszen akinek sikerül, sokmilliós fizetésre tarthat igényt, miután végzett a tanulással – írja a profit7.hu.

A világ legdrágább felsőoktatási képzései között megjósolhatóan helyet kaptak elismert orvosi és MBA szakok, de akadt néhány meglepetésszerű alapképzés is, amiért eszméletlen pénzeket kell kifizetni – derül ki a Business Insider összeállításából.

Az alábbi árak a teljes képzési idő alatt fizetendő tandíjat tartalmazzák, a lakhatás és a megélhetés költségeit még ezen felül kell finanszírozniuk a hallgatóknak.

Wharton School, Ügyvezetői MBA - $192 900 (kb. 57 millió forint)

A Pennsylvaniai Egyetem részeként működő Wharton School kétéves programja a világ egyik legelismertebb üzleti képzése. Az itt végzettek átlagos alapfizetése $127 280 évente, ami nagyjából havi hárommillió forintnak megfelelő összeget jelent.

Sarah Lawrence College, BA – $204 784 (kb. 60 millió forint)

A New York államban található művészeti iskolában különleges, személyre szabott keretek között oktatják a hallgatókat. A módszer sajátossága, hogy nincsenek kötelező tantárgyak, és vizsgák sem igen léteznek.

Harvey Mudd College, Bsc – $209 532 (kb. 62 millió forint)

A Harvey Mudd az egyik legdrágább amerikai alapképzés, ezért a pénzért cserébe pedig természettudományokat, matematikát és mérnöki ismereteket tanulhatnak a hallgatók. A végzettek átlagos kezdő fizetése évi $78 200, ami karrierjük közepére eléri a 133 000 dollárt. Ez átszámítva nagyjából havi 2, illetve 3,25 millió forintnak felel meg.

Columbia University College, orvosi képzés – $230 536 (kb. 68 millió forint)

Ezt az összeget egy négyéves képzési idő alatt kell leszurkolniuk a hallgatóknak. Cserébe viszont értékes papírral gazdagodhatnak, az iskola adja ugyanis hetedik legjobb kutató orvosi képzést.

Tufts University, orvosi képzés – $238 056 (kb. 70 millió forint)

Ezért a pénzért négy évig élvezhetjük a tanulás örömeit Bostonban. Az intézmény kutatói és elsődleges ellátói képzése is benne van a top 50-ben.

Bard College, zenetudomány – $253 520 (kb. 75 millió forint)

Ez az ötéves képzés két diplomát is hozhat annak, aki ki tudja fizetni. A zenetudományi végzettség mellé egy másik művészeti BA-t is szerezhetnek a hallgatók. Az intézmény 17. helyen végzett a legjobb amerikai konzervatóriumok rangsorában.

University of Cambridge, üzleti doktori képzés - $332 000 (kb. 98 millió forint)

Ez a szak egyelőre még a tervezési fázisban tart, de ha elindul, ez lesz a világ egyik legdrágább diplomája. Az egyetem képviselője a képzésről elmondta: alacsony létszámú és rendkívül szelektív lesz, ugyanakkor komoly erőforrásokat kell majd mozgósítani az intenzív tanításért és támogató szolgáltatásokért.

Forrás: profit7.hu