Egy tanulmány szerint a dohányosok kevesebbe kerülnek a német társadalombiztosítási rendszernek, mint a nemdohányzók – átlagosan mintegy öt évvel korábban halnak ugyanis meg, így sokkal kevesebb nyugdíjat kell nekik fizetni. A magyar adat ennél kétszer rosszabb, tíz év – írja a Privátbankár.

Két német kutató szerint a társadalombiztosítási rendszer, illetve az adófizetők számára kevesebb pénzbe kerülnek a dohányosok, mint a nemdohányzók. Ennek fő oka, hogy átlagosan mintegy öt évvel korábban halnak meg, így ennek megfelelően kevesebb nyugdíjra és időskori ellátásra van szükség az esetükben – írja az RTL-csoporthoz tartozó német N-TV.

A Karlsruhei Technológiai Intézet professzora és munkatársa szerint ez összességében sokmilliárd eurós megtakarítást jelent. Ez pedig sokkal erősebb hatás, mint az a többletköltség, ami az egészségügyi ellátórendszer fokozott igénybe vételéből, vagy a munkaképesség korábbi elvesztéséből adódik.

Ez csak az állami költségekre vonatkozik, ezen kívül maguk az egyének is  veszteségeket szenvednek el, például átlagosan alacsonyabb a keresetük, mint  nemdohányzóké.

A számítások szerint a valóságban a férfiak 30 és a nők 21 százaléka dohányzik Németországban, ez 36,4 milliárd eurós megtakarítást jelent egy olyan elméleti társadalomhoz képest, ahol senki sem füstölne – írják. Ezen kívül a dohányosok egész életük során összesen 376 milliárd euró dohányadót fizetnek meg.

Megemlítik, hogy más számítások szerint viszont a dohányadóból származó éves bevételek meghaladják a dohányzás okozta károkat. Ezt a karlsruhei kutatók cáfolják.

Egy magyar kardiológus szerint „Magyarországon a felnőtt férfiak több mint 40 százaléka, a nők közel 30 százaléka cigarettázik rendszeresen, és évente mintegy 30 ezer ember veszíti életét a dohányzással összefüggő betegségek következtében. Tíz évvel tovább élhetnének a 40-50 éves dohányosok, ha nem hódolnának káros szenvedélyüknek".

Vélhetően abban, hogy Németországban öt, nálunk tíz évvel rövidíti meg az életet a dohányzás, az egészségügyi rendszerünk fejletlensége is szerepet játszik.

Forrás: Privátbankár