A magyar kormány hitet tett a bányászat létjogosultsága mellett - jelentette ki csütörtökön a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energetikai helyettes államtitkára Hajdúszoboszlón, a 65. Bányásznap országos központi ünnepségén.

Kádár Andrea Beatrix hangsúlyozta: a bányászat több évszázados múltra tekint vissza, szerepe ellátás-biztonsági szempontból ma is elvitathatatlan, ezért támogatja a magyar kormány a bányászat, a bányászati kultúra fenntartását.

Szólt arról, hogy a 2011-ben elfogadott Nemzeti Energiastratégia célja a hazai energiellátás biztonságának, hosszú távú fenntarthatóságának és versenyképességének garantálása. Ehhez kapcsolódóan tavaly decemberben az Országgyűlés elfogadta a bányászatról szóló törvényt, amellyel a kormány célja, hogy a hazai bányászatban részt vevő vállalkozások számára kedvezőbb környezet jöjjön létre.
    Kádár Andrea Beatrix szerint a jogszabállyal hatékonyabbá válhat a nyersanyagvagyon kitermelése, amin keresztül csökken az ország energiafüggősége.  

Mindezen túl, kiemelt figyelmet szentel a kormány a bányászati koncessziós pályázatokra is, könnyítették a pályázók által teljesítendő pénzügyi feltételeket, a bányajáradékot például 12-ről 2 százalékra csökkentette a kormány - részletezte a helyettes államtitkár.

A hazai szénbányák újranyitásával nemcsak az energiafüggőség csökkenthető, hanem új munkahelyek is létesülhetnek - hangsúlyozta Kádár Andrea Beatrix, hozzátéve, a kitermelt szén 20-30 százaléka kerülhet a lakossághoz, míg a többi erőművi hasznosításra.

Az ünnepségen a fejlesztési miniszter által adományozott kitüntetéseket nyújtottak át a szakma kiváló dolgozóinak.