Egyre tarthatatlanabb a helyzet a budafoki Budai Nagy Antal Gimnáziumban (BNAG). Az intézmény élére erőből kinevezett Manolovitsné Erdőközi Orsolya már a tanév első munkanapján kudarcot vallott, hiszen a tantestület hétfőn kétharmados arányban elutasította az új igazgató éves munkatervét, méghozzá alapvetően annak szakszerűtlensége miatt - írja a Népszabadság.

Manolovitsné Erdőközi Orsolya igazgató a szülői szervezetet meg sem hívta a tanévnyitó értekezletre, és a munkaterv véleményezését sem biztosította részükre. Holott ezt a szülők írásban kérték, és a meghívásukat – ahogy azt a szülői szervezet közleményben tudatta – az iskola szervezeti és működési szabályzata is előírja. A szülők ettől függetlenül részt vettek a tanévnyitó értekezleten, ahol személyesen tapasztalhatták az iskolavezetés és a tanárok közötti mély ellentétet.

Hétfőn a tanárok zöme fekete ruhába öltözve érkezett, így jelezve, hogy gyásznapnak tartják a tanévnyitót. Akciójuk azonban nem lehetett látványos: az igazgató a kánikulára hivatkozva úgy rendelkezett, hogy ne közösen, az udvaron ünnepeljen az iskola, hanem az egyes osztályok a termeikben üljenek, és rádión hallgassák meg a pár perces igazgatói beszédet.

Az iskolában a pedagógusok rendkívül rossz idegállapotban vannak: tapintható a feszültség, és egyre több a kiabálás a tanáriban.

Lapunknak azt mondták többen is, hogy ilyen légkörben szinte lehetetlen dolgozni, és a gyerekek sínylik meg mindezt, hiszen az oktatás színvonala nyilvánvalóan rosszabb lesz.

Két hónapja döntött úgy a köznevelésért felelős államtitkár, hogy annak ellenére nevezi ki a gimnázium élére ismerősét, Manolovitsnét, hogy szinte a teljes nevelőtestület és a szülői közösség is a korábbi igazgatót támogatta. A szülői közösség hiába fordult Karsay Ferenc fideszes polgármesterhez, hogy segítsen. Ehelyett a polgármester pártpolitikai vádakkal próbálta az egyre erősebb civil tiltakozást eljelentékteleníteni. Az önkormányzat a nyár végi rendkívüli testületi ülésén még csak napirendre sem vették a BNAG ügyét, pedig azt akkorra már országos felháborodás övezte: kiderült ugyanis, hogy Manolovitsné ezt-azt kimásolt a neten elérhető iskolaigazgatói pályázatokból a saját anyagába. A plágiumgyanút azóta sem tisztázta megnyugtatóan sem a munkáltató Klebelsbelg Intézményfenntartó Központ, sem az államtitkárság.

Lapunk július elején a köznevelési államtitkárhoz fordult azzal, hogy nem vizsgálja-e felül Manolovitsné kinevezését. Azt is megkérdeztük, hogyan fogja ellátni feladatait egy olyan nevelőtestület élén, amely a személyét és igazgatói programját is egyöntetűen elutasítja. Akkor nem kaptunk értékelhető választ. Lapunk az elmúlt két nap fejleményei nyomán újra kérdéseket tett fel az államtitkárságnak. Most azt válaszolták: „Egy szervezetben bekövetkezett változások eredményei néhány nap elteltével nem mutatkozhatnak. A magas színvonalú nevelő-oktató munka érdekében valamennyi intézményben a pedagógusok, a vezetés, a diákok és a szülők együttműködésére van szükség."

Forrás: Népszabadság