Az alacsony bérek elleni tiltakozásul megállította az Erzsébet híd forgalmát tegnap reggel néhány lelkes egészségügyi dolgozó. Sándor Mária és társai arra akarták felhívni a kormány figyelmét, hogy mind több ápoló megy külföldre, lassan nincs elég szakember a betegek ellátására - írja a Népszabadság.

A fekete ruhás ápolónő és hét társa szerda reggel molinókat maga elé tartva teljes szélességében elállta az utat az Erzsébet híd forgalma előtt, csak a buszokat engedték át. Az egyik felirat azt kérte: „Magyarország! Ne engedd a nővéreidet külföldre!". A 18 perces flashmob miatt a rendőrök hét esetben a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése, egy emberrel szemben emellett a gyülekezési joggal való visszaélés miatt is feljelentést tettek.

Sándor Mária az MTI úgy nyilatkozott: a kormány figyelmét akarták ráirányítani arra, hogy nagyon nagy a baj az egészségügyben, ha nem rendezik a dolgozók bérét, akkor az orvosok és ápolók újabb tömege hagyja el az országot. Lassan nem lesz, aki ellássa a betegeket. Az ágazat bérhelyzetének javításáért tavasz óta küzdő csecsemőápoló kedden beadta felmondását a munkahelyén, de a Népszavának megerősítette, hogy a fővárosban és vidéken is segíti tiltakozó akciók megvalósítását a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) szervezésében. Lapunknak arra a kérdésére, vajon ő is fontolgatja-e az ország elhagyását, határozott nemmel felelt, de családi és nem elvi okokra hivatkozva. Hozzátette ugyanakkor, ha kislánya nehéz helyzetbe kerülne, azonnal lépne ő is. Eddig azonban csak szolidaritást tapasztalt az iskolában, ahová a gyermeke jár, a pedagógusok támogatják a másik humán terület akcióit.

A szakemberek elvándorlására az ágazat tüntetései és más utcai akciói után a múlt héten az LMP hívta fel a figyelmet. A párt felmérése szerint a megkérdezett 500 orvos és szakdolgozó 80 százaléka gondolkodik az ország elhagyásán. Az Aktív Fiatalok Magyarországon (AFM) Kutatócsoport júliusban közzétett vizsgálata is ijesztő eredményt mutatott: a magyar egyetemisták 37 százaléka tervez külföldi letelepedést és a kivándorlási kedv az orvostanhallgatók körében a legmagasabb.

Az Egészségügyi Engedélyezési Hivatal (EEKH) honlapján nincsenek idei adatok, de a 2014-es összesítés is alátámasztja a demonstráló ápolók félelmét. Az utóbbi években az elvándorlás töretlen és a szakdolgozók körében emelkedik. Tavaly 948 orvos kért jó hírnév igazolást, többségük Németországba akart menni, de az Egyesült Királyságba, Írországba és Svédországba is sokan indulnak, sőt Ománban, vagy Törökországban is van már magyar orvos. Az adatok szerint a háziorvosok menekülnek leginkább, de magas a belgyógyász, gyermekorvos, aneszteziológus és sebész szakvizsgával rendelkezők száma is. Az utóbbi években nagyjából 250 fogorvos indult évente külföldre, legtöbben Angliát és Írországot vették célba. A 2014-ben kivándorolt 88 gyógyszerész többsége a németeket választotta, miközben 41 szülésznő ment el, legtöbben Spanyolországba. Évről évre több ápoló hagyja itt az országot, tavaly majdnem 500 távozott közülük. Folyamatosan nő a 35-50 év közötti középgeneráció aránya, ők már biztosan nem kalandvágyból, sokkal inkább családjuk biztonsága érdekében váltanak hazát.

A kivándorló egészségügyiek az alacsony hazai bérek mellett - főként a fővárosban - a tarthatatlan körülményeket nevezik meg távozásuk okaként. Amíg ezekben a kérdésekben nincs áttörés, addig egyre kevesebb szakember marad itthon, ezért folytatják figyelemfelhívó akcióikat a szakmai és érdekvédelmi szervezetek. „Fogjunk össze az egészségügyért!"- szól a most kezdődő vidéki események üzenete. Ma délután Kecskeméten a Malom Központ, az SZTK és a buszállomás közönségét igyekeznek ráébreszteni az ellátás súlyos gondjaira.

Forrás: Népszabadság