A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal szakképzést támogató projektet indított a végzettség nélküli iskolaelhagyók számának csökkentésére - közölte a projekt kedvezményezettje pénteken az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) és a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programban (VEKOP) finanszírozott kiemelt projekt megvalósítására 1,8 milliárd forint áll rendelkezésre.

A projekt keretében megvalósuló fejlesztések hozzájárulnak a szakképzés minőségének, hatékonyságának és eredményességének javításához, a szakképzésben tanulók végzettségi szintjének és továbbtanulási esélyeinek növeléséhez - emelte ki közleményében a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal.

A hivatal adatai szerint Magyarországon a végzettség nélküli iskolaelhagyás a szakképzés területén közel 30 százalékos. A projekt célja a szakképzés presztízsének helyreállítása, valamint a szakképzésből lemorzsolódó diákok arányának 10 százalék alá csökkentése.

A projekt három fő tevékenység köré - módszertani fejlesztések és együttműködések, intézményfejlesztés, informatikai fejlesztés és eszközbeszerzés - szerveződik.

A program keretében az országban található 44 szakképzési centrum vezetőit készíti fel arra, hogy a korai iskolaelhagyás okait közösen tárják fel, továbbá segítsék a módszertani fejlesztések, a máshol bevált jó gyakorlatok adaptálását. 

A módszertani fejlesztések a szakképzés minőségének javítására, korszerűsítésére, az alapkészségek fejlesztésére irányulnak.

Az intézményfejlesztési tevékenység feladata a végzettség nélküli iskolaelhagyás megelőzését célzó helyi feltételrendszer kialakításának támogatása, koordinálása Magyarország 44 szakképzési centrumában.

Az informatikai fejlesztések, eszközbeszerzés tevékenység keretében felmérik az igényeket, amelyek kiterjednek az elméleti és a gyakorlati oktatások helyszíneire, emellett elemzik az informatikai hálózatokat, a hardver- és szoftverellátottság feltételeit, valamint a szakmai feladatellátást segítő alkalmazásokat.