A világ (egyik) legokosabb emberének tartott asztrofizikus a dolgozó középosztály érdekében szólalt fel a mesterséges intelligencia és a munkahelyek lerombolása miatt.

„A gyárak automatizációja már megtizedelte az állásokat a hagyományos gyártásban, és a mesterséges intelligencia előretörése valószínűleg csak ráerősít erre a munkahelyrombolásra” – írja a The Guardian című lapban megjelent publicisztikájában Stephen Hawking. A tudós szerint a folyamat rosszul és mélyen fogja érinteni a középosztály tagjait.

Hawking úgy látja, az automatizálási folyamatok – azaz robotok alkalmazása emberek helyett – csak növelni fogják a világszerte tapasztalható gazdasági egyenlőtlenséget. “Az internet és más platformok lehetővé teszik, hogy kevesek elképesztő profitot hozzanak össze úgy, hogy közben csak nagyon kevés embernek adnak munkát”. A professzor szerint ez elkerülhetetlen, és bár egyértelműen haladásnak számít, társadalmilag destruktív. És oka a mindenre gyors és egyszerű megoldást ígérő populista politikusok előretörésének.

Stephen Hawking arra figyelmeztet, ha ezt a folyamatot a világban jelenleg zajló többi trenddel összeadva nézzük, akkor látnunk kell, hogy most van “az emberiség fejlődésének legveszélyesebb pillanata”.

A világ legismertebb és alighanem egyik legokosabb tudósa korábban úgy fogalmazott, hogy az emberiség egyik legnagyobb dobása lehet a mesterséges intelligencia, hiszen hosszú távon akár a szegénység és a betegségek felszámolása is lehetséges vele. De csak akkor, ha jóra használják. Ha nem, akkor viszont mindennek vége lehet.

Hasonló félelmének adott már hangot Elon Musk is, aki szerint a robotok úgy törölhetik el az emberiséget, mint valami ócska spamet.

Más szempontból néz a dolgokra az egyik legelismertebb jövőkutató, Ray Kurzweil, aki szerint a gépek fejlődése pár éven belül elvezethet az örök élethez.

Forrás: HVG