A vállalkozók nagy része alkalmazotti státuszból áll fel, hogy saját bizniszre adja a fejét, azonban nem mindegy, hogyan történik az átmenet. Jelentősen csökkentheti a kockázatot, ha valaki főállás mellett pátyolgatja világmegváltó ötletét, de a túlhajszolt munkatempóban könnyen kiéghet az ember.

Feladni a biztos állást egy ígéretes, de az indítást követően inkább csak pénzégető vállalkozásért komoly anyagi kockázatot jelent. Ezért talán a legbölcsebb, megtartani az állást, és szabadidőben sütögetni a saját pecsenyét. A magtartott állást ugyanis bármikor ott lehet hagyni, ha a saját kezdeményezés kellőképpen nyereségessé válik, vagy legalábbis ennek biztos jelét mutatja, azonban az otthagyott állást visszaszerezni jóval kilátástalanabb vállalkozás – olvasható az Entrepreneur oldalán.

Az állás megtartása az anyagi biztonság mellett a céges erőforrások felhasználásának lehetőségét is kínálja, és itt nem elsősorban a nyomtató használatára gondolunk, hanem a kollégák, főnökök véleményére, tanácsaira, akár kapcsolati hálójukra. Ez persze csak adott körülmények között elképzelhető, például akkor, ha saját vállalkozásunkat nem munkaidőben, a meglévő állás rovására építjük. Több munkahely kevésbé rugalmas, és még ha betartjuk is az előző szabályt, és csak az esti órákban vagy hétvégén dolgozunk ötletünkön is aggállyal figyelik törekvésinket, félve attól, hogy az a munka kárára fog menni, ezért érdemes körültekintően eljárni.

Ugyanakkor, ha igyekszünk fenntartani munkánkban a megszokott színvonalat, máris szembesülünk a legnagyobb problémával: az időhiánnyal. A munkaidő utáni és hétvégi munkavégzés nem csak azért nehézkes, mert ilyenkor nehezebben elérhető mindenki más, és így még inkább elhúzódik az egyébként is lassabb lángra vett vállalkozásfejlesztés, de jellemzően a lelkesedést is visszafogja a „munka utáni munkavégzés". Ha mégis sikerül hatékony munkavégzéssel tölteni a szabadidőt, beteljesülhet munkaadójának félelme, és könnyedén leromolhat teljesítménye, csökkenhet kreativitása, dekoncentrálttá válhat, ami miatt könnyedén hirtelen elveszítheti biztonsági hálóját.

Ha azonban sikerül összeegyeztetnie a két munkavégzést, és ügyesen tud lavírozni, hogy a munkahelyén elégedettek legyenek teljesítményével, miközben saját elképzelését is előre tudja mozdítani, akkor bizonyosan semmi ideje nem marad a családjára, vagy a munkán kívül más egyébre. Mindemellett, ha úgy dönt, hogy munka mellett vállalkozik, az alábbi szabályokat érdemes betartani:

- Munkaidőben ne dolgozzon saját elképzelésén, mert könnyen állás nélkül maradhat, felégetve a visszatérés lehetőségét

- Semmiképp se vállalja annyira túl magát, hogy az teljesítménye csökkenését okozza, mert annak nem csak munkahelye, de saját vállalkozása is kárát látja.

- Ha a saját vállalkozása építése több időt igényel, vegyen be mást is a bizniszbe, vagy inkább hagyja ott az állását, mielőtt túlfeszítené a húrt.

Forrás: HVG