Áll a bál a kormány évvégi nyugdíjas-bónusza miatt, a 10 ezer forintos utalványt magyarázó Kósa Lajosnak viszont sikerült überelni az eddig elhangzottakat. A politikus élő egyenesben fejtegette: azért nem a postás viszi ki az egyszeri kényeztetést, nehogy már a nyugdíjasok azt higgyék, hogy ez jár. Plusz ilyentájt úgysincs sok munka az állami szférában. De adják, mert akkorát léptek előre a magyar emberek idén – írja a HVG.

A Vajna tévé reggeli Mokka című műsora láthatóan mindent megtett, hogy megfelelően tálalja az Orbán Viktor által bejelentett nyugdíjasjuttatást, Pachmann Péter szó szerint „óriási kedvezményt kapnak a nyugdíjasok” felkiáltással adta át a szót Kósa Lajosnak.

A frakcióvezető így el tudta magyarázni, hogy „azért vált lehetővé a nyugdíjasoknak nyújtott egyszeri juttatás, mert nagyon jól teljesített a gazdaság, jók a költségvetés számai, a magyar emberek ebben az évben nagyon komolyat léptek előre”. Ez pedig összességében nemcsak a kormány érdeme, hanem a parlamenté és a dolgozóké, mindenkié – tette hozzá.

Csakhogy a kormánytisztviselők nem akarják személyesen kézbesíteni az Erzsébet utalványokat, sőt, fel vannak háborodva és a postásokra hagynák, amit Kósa nem is ért, hiszen szerinte teljesen logikus, hogy ők mászkáljanak a kormány ajándékával.

„Mivel a postás hozza a nyugdíjat, ha ő hozza ki az ajándék Erzsébet-utalványt is, akkor az a képzet keletkezhet, mintha ez egy rendszeressé váló juttatás lenne” – magyarázta, nyomatékosítva, hogy „még a látszatát is kerülni kell, hogy minden hónapban jár majd”.

Amúgy meg furcsának tartja, hogy tiltakoznak a kormánytisztviselők, egyrészt mert „ha van egy munkaviszonya és adnak neki egy munkát, mi az, hogy azt mondja, hogy nem szeretné”. Hiszen Pachmann sem döntheti el, kivel készít interjút – ragadta meg a párhuzamot. Mire a TV2 készséges alkalmazottja azonnal rávágta: „Önnel szívesen, olyan jókat szoktunk beszélgetni”.

A végső döfés viszont szegény kormányfutároknak az volt, hogy Kósa még azt is hozzáfűzte: 16 évig vezette az ország egyik legnagyobb hivatalát (ez lenne a debreceni önkormányzat), és így tudja, hogy „december 20 és 24 között nincs olyan hihetetlenül sok munka a hivatalokban hogy ne lehetne kivinni néhány nyugdíjasnak” ezt a kis fa alá valót.

Forrás: HVG