Európa élén állnak a magyar orvosok, ha azt nézzük, hány beteggel találkoznak egy évben. Igaz, ez akár régiós sajátosság is lehet az egészségügyben, hiszen Magyarország mögött a másik három visegrádi ország sorakozik fel – írja az mfor.hu.

Magyarországon 2014-ben az egész év során összesen 3550 konzultációja volt egy orvosnak, derül ki az OECD Health at Glance: Europe 2016 kiadványából. Vagyis az év minden napjára átlagosan 9,7 konzultáció jut egy magyar orvos számára. Ezzel a teljesítménnyel magasan túlszárnyaltuk az összes vizsgált országot, még a második helyen álló Szlovákiát is több mint 250 konzultációval megelőztük. Az egy orvosra eső konzultációk magas száma az egészségügy régiós sajátosságaként is értelmezhető, hiszen a visegrádi országok állnak az OECD rangsorának első helyén.

Magyarország a már elmített 3550 konzultációval, mögöttünk

Szlovákia 3297,

Lengyelország 3121,

Csehország pedig 3010 konzultációval.

A visegrádi négyek szignifikánsan eltérő eredményt mutatnak a többi vizsgált országhoz képest, hiszen az ötödik "legtúlterheltebbek" a belga orvosok „mindössze” 2540 konzultációval évente. Ezzel szemben a rangsor másik végén Svédország áll 704, és Dánia 1259 konzultációval.

Azt érdemes ugyanakkor megjegyezni, az egyes országok adatai között jelentős módszertani eltérések mutatkoznak.

Az orvosok termelékenységének mérésére így az adatok csak nagyon felületesen alkalmasak, mivel nem veszik figyelembe a kórházi fekvőbeteg-ellátásban kezelt pácienseket, valamint az adminisztratív és a kutatási tevékenységet sem. Példának okáért a svéd adat azért is lehet ilyen kirívóan alacsony, mert általában sokkal hosszabbak a konzultációk a páciensközpontúságból fakadóan, mint például Hollandiában vagy Németországban, ahol még a 15 percet sem éri el.

Magyarország ugyanakkor egy másik mutatóban is éllovas, hiszen általában 11,8-szer konzultálunk orvosokkal egy év során. Mögöttünk a szlovákok 11,3 és a csehek állnak 11,1 alkalommal.

A rangsor legvégén ezúttal is Svédország szerepel 2,9 alkalommal, előtte pedig Portugália 4,1-gyel. Az adatok között szintén óriási eltérések vannak. Az OECD megjegyzése szerint a magyar adat tartalmazza a CT- és az MRI-vizsgálatokat is, a spanyoloknál és a briteknél pedig a telefonos konzultációkat is számba vették.

Mindezentúl az eltérő egészségügyi rendszerek is befolyásolják a számokat. Ott, ahol térítésmentes ellátást nyújtanak az orvosok, jellemzően magasabb a látogatási arány is, a többségében fizetős orvosi ellátást biztosító országok pedig alacsonyabb konzultációs számmal rendelkeznek.

Ez alapján leszűrhető, hogy a magyarok részben az ingyenes ellátás adta lehetőséget használják ki, ennek eredménye lehet a magas adat mindkét indikátor esetében.

Forrás: mfor.hu