Minden rendszer annyit ér, amennyit azok munkája, akik működtetik, és mivel a magyar szociális rendszerben kiváló emberek dolgoznak, ez a rendszer nagyon értékes, az egyik legjobb Európában - mondta az emberi erőforrások minisztere csütörtökön a szociális munka napja alkalmából rendezett díjátadón, Budapesten.

Balog Zoltán a Petőfi Irodalmi Múzeumban tartott eseményen elmondta, 93 ezer ember dolgozik a szociális szférában, és több mint 800 ezer ember vette igénybe az ellátórendszer valamilyen szolgáltatását idén január 1. és szeptember 31. között.

Kitért arra, hogy mindig lesznek olyanok, akik elárulják hivatásukat és visszaélnek az elesettek, kiszolgáltatottak bizalmával. Ezek az esetek azonban kivételek, amelyek ellen kellő határozottsággal kell fellépni - tette hozzá Balog Zoltán.

A miniszter hangsúlyozta, 2010 óta sokat javult az ország szociális állapota, „a fejlődés lehetőségének folyamatából kiszorult emberek” felzárkózásában jelentős eredményeket sikerült elérni. 2010-hez képest például már 600 ezerrel többen vannak, akik nem segélyből, hanem jövedelemből élnek.

Egy állam, egy kormány nem vállalhatja át az egyének, családok gondjait teljes mértékben. Azt a szemléletet kell megerősíteni, hogy az ember elsősorban önmaga felelős az életéért. Egyensúlyban kell lennie az egyén, a közösség és az állam felelősségének - hangoztatta.

Balog Zoltán szólt arról is, hogy a bérezés a szférában még „javítandó”, a bérpótlékkal és a bérkiegészítéssel azonban még nem értek véget az emelések, a 2017-es költségvetésben szerepelni fog a további béremelés fedezete.

Az életpálya kérdéséről azt mondta, még van tennivaló, vannak tisztázandó kérdések, de remélik, hogy minél előbb bevezethetik, hogy a szférában dolgozók lássák a kiszámítható szakmai fejlődés útját.
Hozzátette, tudják, hogy a fejlesztések nem helyettesítik az életpályát és a béremelést, de a nagy átalakításokat sikerült elindítani, amelyek hozzájárulnak a hatékonysághoz és a jobb infrastrukturális körülményekhez.

Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár úgy fogalmazott, azokat köszöntik ezen a napon, akik nemcsak meglátják a másik „meztelenségét”, hanem képesek megosztani másokkal azt, amijük van: az idejüket, a tudásukat, a felkészültségüket, a hűségüket és az elkötelezettségüket. A szociális tárcának pedig az a dolga, hogy biztosítsa a jogokat, a jövőképet, a reményt, a méltóságot és törődést úgy, hogy ne szorítsák ki az érintettek aktivitását és képességeit, hanem segítsenek ezeket megerősíteni - tette hozzá.

Az államtitkár azt mondta, az előrejelzések szerint a munkaerőpiac át fog alakulni a következő évtizedekben, felerősödik a segítő szakmák szerepe, ezért is fontos a szociális szféra megerősítése.

A rendezvényen Balog Zoltán Czibere Károllyal együtt átadta a szociális és családügyi területen kimagasló szakmai munkát végző szakembereknek a Szociális Munkáért díjakat, a Szent Kristóf-díjakat, a Pro Caritate-díjakat és a miniszteri elismerő okleveleket.