Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős államtitkára 2016. november 3-án egyeztetést folytatott az MSZ EDDSZ országos elnökével az egészségügyi ágazatban megkötendő kollektív szerződés ágazati kiterjesztésének lehetőségéről. Az ehhez szükséges jogszabály módosítás folyamatban van.

A gazdasági-, műszaki- és háttérszolgáltatást nyújtók bérfejlesztése tárgyában megállapodtak abban, hogy az Egészségügyért Felelős Államtitkárság adatokat kér a költségvetésért felelős Nemzetgazdasági Minisztériumtól, arról, hogy az egészségügyi ágazatban foglalkoztatott nem egészségügyi szakképesítéssel rendelkezők bérbeállásához képest a közszféra más területein milyen eltérések tapasztalhatók. Majd ennek ismeretében folytatják a sztrájktárgyalásokat.

A megbeszélésen megállapodtak arról, hogy a kollektív szerződést még ebben az évben aláírják a már eddig közösen elfogadott fejezeteket illetően - mint a munkaidő, a pihenőidő, valamint a munkabér.

A 2016. szeptember 1-jétől elindított bérfejlesztés gyakorlati végrehajtásának az értékelése már megkezdődött, közösen tekintik át, hogy bármely munkavállalót ért-e hátrány a megállapodásban foglalt bérfejlesztés végrehajtása során.

A tárgyalás két hét múlva folytatódik.