Nemcsak az elégtelen finanszírozás és a trombózisközpontok hiánya miatt magas a végtag-amputációk száma, de kevés a háziorvos is – állítja a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete.

Határozottan cáfolja a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (Reszasz) azokat a sajtóban megjelent véleményeket, amelyek szerint akkor is a végtag-amputáció mellett dönthet az orvos, ha lehetősége lenne azt megmenteni, csak azért, mert ezzel anyagilag jobban jár az intézmény. Amint arról lapunk is beszámolt, a szervezet korábban közleményt adott ki arról, hogy hazánkban háromszor annyi amputációt végeznek el, mint az unió többi országában, és ez az arány nem változik. A Reszasz szerint ennek egyik oka, hogy egyik kormányzat alatt sem sikerült alapvető javulást elérni az érsebészet állami egészségügyi finanszírozásában, mivel a rekonstrukciós érműtétekért a kórházak nem kapnak annyi támogatást, amennyibe a beavatkozás kerül.

Legfrissebb közleményükben azonban azt hangsúlyozták, bár az abszurd tény igaz, hogy az amputációért többet fizet a biztosító, mint a végtagmentő, rekonstrukciós érműtétekért, ám nem szerepelt olyan információ az eredeti közleményükben, amely arra utalna, hogy intézményi előnyök miatt akkor is az amputáció mellett dönthet az orvos, ha lehetősége van a végtagot megmenteni. „Ilyen esetről nincs tudomásunk” – szögezte le a Reszasz, hozzáfűzve, „a kollégák mindent megtesznek annak érdekében, hogy megmentsék a végtagot, a beteg életét, még akkor is, ha ezzel ad absurdum anyagilag hátrányosabb helyzetbe kerül az ellátó intézmény”.

Közölték azt is, nem pusztán a finanszírozás felelős a rossz statisztikákért, hanem több, egymással összefüggő tényező. Ezek közé sorolható például a megelőzést segítő közfinanszírozott programok hiánya, a kevés és túlterhelt háziorvos, akik „képtelenek a népbetegségnek számító érbetegeket megfelelő minőségben menedzselni”, valamint az angiológiai centrumok, vagyis a trombózisközpontok hiánya.

Erősítenék a páciensek tudatosságát

Létrehozta a Betegszervezetek Akadémiáját az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete, azon magyarországi civil szervezetek fejlesztéséért, amelyek egészségvédelemmel, a betegek jogaival, a fogyatékos üggyel, illetve a tartósan beteg emberek érdekképviseletével foglalkoznak. Az egyesület közleményében jelezte, az idén indult a kezdeményezés, amelynek tudományos partnere a Semmelweis Tudományegyetem, míg szakmai partnere az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet is. A hatékony gyógyításhoz elengedhetetlen, hogy a betegek tájékozottabbak és tudatosabbak legyenek az egészségügyi kérdésekben, ebben pedig a betegszervezetek a legfontosabb közreműködők – írta az egyesület.

Forrás: Magyar Hírlap