Inaktív lesz a teljes magyar társadalom egyharmada néhány évtizeden belül - figyelmeztet egy fontos népesedési változásra az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára. Beneda Attila szerint arra kell felkészülnie az országnak, hogy rövid időn belül hárommillió nyugdíjaskorú és krónikus betegségben szenvedő állampolgára lesz, akiknek szociális és egészségügyi ellátását is meg kell majd oldani – olvasható az InfoRádió oldalán.

Az idősödő jóléti társadalom fogyó népessége a nálunk fejlettebb országokban is valós probléma – emelte ki a család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár. Beneda Attila hozzátette, Magyarországon, illetve az egész kelet-közép-európai régióban meg kell küzdeni az unión belüli migráció azon hatásával is, ami elszívja a munkaképes és termékeny lakosság egy részét. Ezekre a kérdésekre minden ország keresi a választ.

„Ebben Magyarország az elmúlt évek tekintetében pozitív példa, hiszen a családtámogatások rendszerében olyan hatalmas változás állt be, amelynek reméljük, hosszabb távon is meglesz a gyümölcse” - hangsúlyozta Beneda Attila.

A család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár elmondta, vannak olyan mutatók, amelyek egyrészt jól definiálják az irányokat, másrészt trendeket is mutatnak.

„Az egyik ilyen, ami a termékenységre utal, a legrosszabb évben 1,24 volt, ezt sikerült 1,45-re feltornázni, ami hatalmas eredmény. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy egy ilyen típusú társadalomban, mint a mienk, 2,1 az a célérték, ami a társadalom önfenntartását lehetővé teszi” - jelezte Beneda Attila.

A család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár hozzátette, erre azért hatnak egyéb tényezők is, például a különböző típusú migráció, a kivándorlás vagy a külföldi munkavállalás, de a külföldi magyarok anyaországba áramlása is, ami javítja a tendenciát.

„Fontos szempont a születéskor várható életkor kitolódása is. Ezek együttesen mutatják meg, hogy a társadalom fogyó, stagnáló vagy bővülő lélekszámot mutat” - mondta Beneda Attila.

A család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára szerint a társadalom elöregedésére folyamatosan kell megoldási javaslatokat kidolgozni, mert az látszik, hogy néhány évtized múlva a teljes társadalom harmada inaktív lesz.

„Ez azt jelenti, hogy a népesedési negatív trend mellett, amelyen ha sikerül is javítani, fel kell arra készülni, hogy rövid időn belül Magyarországon hárommillió olyan nyugdíjaskorú, nem fertőző, de krónikus betegségben szenvedő ember lesz, akiknek az ellátását egészségügyileg és szociálisan is meg kell tudni oldani” - hangsúlyozta Beneda Attila.

Forrás: InfoRádió