A bizonytalanság jellemző az országban működő kéményseprő vállalkozásokra – mondta Magyar György, a Fütesz Kft. ügyvezető igazgatója a naplo.hu-nak. Mint év elején a Naplóban már megírtuk, a Hajdú-Biharban kéményseprést (és ahhoz kapcsolódó egyéb szolgáltatásokat) végző cég Debrecenen kívüli tevékenysége veszteséges, vidéken a katasztrófavédelem kijelölése alapján dolgozik. Ez a kötelezettsége március végén lejárt, majd – az akkor érvényes jogszabály alapján – három hónappal, június végéig meghosszabbodott. Időközben változott a törvény, immár úgy szól, hogy a katasztrófavédelem háromhavonta újra és újra kijelölheti a szolgáltatókat egy-egy terület ellátására egy éven át – így a Fütesz most szeptember végéig köteles a vidéki kémények tisztaságáról gondoskodni, azután pedig valószínűleg év végéig további megbízást kap.

Megkapták a kompenzációt

Az ügyvezető megjegyezte: vannak megyék, például Jász-Nagykun-Szolnok és Heves, ahol bedőlt a kéményseprést végző vállalkozás, itt más, a feladat elvégzésére alkalmas szolgáltatókat jelöltek ki. A Fütesz helyzete annyival könnyebb, hogy „területen belül" van, korábban is ellátta Hajdú-Bihar vidéki településeit.

Mivel a vidéken végzett munka árbevétele nem fedezi annak költségeit, a cég ezen veszteségeire állami kompenzációt kérhet, amit szerencsére némi késedelemmel ugyan, de megkapott – számolt be róla Magyar György.

– Mégsem nevezhető megnyugtatónak ez az állapot: több alkalmazottunknak háromhavonta hosszabbítjuk a munkaszerződését. A jövő évre pedig többféle tervünk van, egy arra az esetre, ha három hónapra kapunk kijelölést, egy, ha hat hónapra, és így tovább – mondta el az ügyvezető a mindennapjaikat jellemző bizonytalanságról. HBN–SzT

Talán ősszel majd kiderül

Az régóta tudott, hogy készül a kéményseprő-ipari szolgáltatást módosító törvény, Magyar György tudomása szerint azonban szakmai szervezeteik leginkább hiába próbálnak kapcsolatba lépni a döntéshozókkal egyeztetés céljából.

Gyakorlatilag annyit tudnak a tervezett módosításokról, amennyi a sajtóban olykor megjelenik. Azonban e hírek szerint sem lesz tisztább a kép: lehetséges, hogy a katasztrófavédelem teljesen átveszi a lakossági kéményseprő-ipari szolgáltatást, lehet, hogy öt nagy, állami tulajdonú céghez kerül a munka, de az is lehet, hogy minden marad a régiben. A törvény tervezetéről várhatóan ősszel tárgyal az országgyűlés.

Forrás: Napló