Januártól jön a bürokrácia-csökkentés, 10-20 ezer állami dolgozót bocsáthatnak el – mondta a Figyelőnek Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökséget vezető miniszter helyettese. Arról is beszélt, hogy már a 2020-ig tartó jelenlegi uniós finanszírozási ciklus vége előtt is csökkenhetnek az EU-források a Brexit miatt.

Január elsejével beindul a bürokráciacsökkentés, a háttérintézmények jelentős része, mintegy 60 intézmény megszűnik – idézte fel Csepreghy Nándor a Figyelőnek adott interjújában.

Összesen 10-20 ezer ember leépítése várható, de a miniszterhelyettes szerint úgy kalkulálnak, hogy "amennyiben lesz 2 százalékos növekedés, akkor a gazdaság felszívja őket".

Ma 25 százalék felett van az állami foglalkoztatottak aránya, ezt szeretnék 15-20 százalékra mérsékelni – tette hozzá. Olyan létszámcsökkentést akarnak, amellyel képzés is párosul, hogy az elengedett emberek piacképesek legyenek.

A Brexit hatásairól is beszélt, szerinte "ha nem lesznek brit befizetések, már a 2020-ig tartó program is módosulhat. 2018-19-ben ez már veszély".

Hozzátette, hogy az EU-ban még nem téma a brit források kiesése, és ez baj, de szerinte "ott a napi túlélés mindig fontosabb, mint a lényeges kérdések".

Csepreghy úgy fogalmazott, "rohannak előre" a hazai pályázatok kiírásával és a források kihasználásával, de nem a Brexit okozta esetleges veszély miatt, bár "ha egy kutya kerget, és te kényszerből futsz világcsúcsot, attól még lehetsz büszke a teljesítményedre".

Forrás: HVG