Hogyan számolják ki a csedet és a gyedet, ha a szülést megelőzően veszélyeztetett terhessége miatt a kismama táppénzen volt? Olvasói kérdésre dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő válaszolt az adozona.hu oldalán.

Olvasónk a következőkben fejtette ki kérdését: ha valaki 2017. júniusra várja a babáját, de életkora miatt már a terhessége elejétől fogva veszélyeztetett terhes, bruttó munkabére 2016.01.01-jétől mostanáig 130 ezer forint, biztosítási jogviszonya bőven eléri a 2 évet. Mi lesz a számítás alapja, ha most 2016 októberében elmegy táppénzre, a táppénznek, később a csednek és a gyednek?

Szakértőnk válasza

Tekintettel arra, hogy a kismamának folyamatos a biztosítási jogviszonya, és októberben táppénzen van, így a táppénz alapja a következő:

A táppénz alapját a táppénzre jogosultság kezdőnapját közvetlenül megelőző naptári év első napjától a jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjáig – azaz jelen esetben 2016. július 31-éig – terjedő időszakban 2016. július 31-éhez időben legközelebb eső 180 naptári napra jutó jövedelem alapján kell megállapítani. Azaz, ez esetben a leírtak szerint bruttó 130 ezer forintot vesznek alapul.

Ha a biztosítási idő a csecsemőgondozási díjra, illetve gyermekgondozási díjra való jogosultság kezdő napját megelőzően folyamatos, akkor a csecsemőgondozási díj, illetve gyermekgondozási díj alapját jogosultság kezdőnapját közvetlenül megelőző naptári év első napjától a jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjáig terjedő időszakban az időszak utolsó napjához időben legközelebb eső 180 naptári napra, illetve ennek hiányában 120 napra jutó jövedelem alapján kell megállapítani.

Példa: A csecsemőgondozási díj a szülési szabadságnak megfelelő időtartamra jár. A csecsemőgondozási díj legfeljebb a gyermek születését követő 168. napig jár, kivéve a koraszülött gyermeket.  Azaz, ha a csecsemőgondozási díjra jogosultság kezdő időpontja 2017 júniusa, akkor folyamatos biztosítás esetén az irányadó időszak 2016. január 1–2017. március 31. közötti idő azzal, hogy a 180 naptári napra jutó keresetet 2016. március 31-étől kell visszamenőleg keresni. Ezen időtartamban naptári napi jövedelemnél a táppénzes időszak nem kerül figyelembe vételre, hiszen ezen időszakban nem került sor pénzbeli egészségbiztosítási járulék megfizetésére.

Forrás: adozona.hu