Nem engedik decemberi szabadságra dolgozóikat az áruházláncok, több vállalatnál elrendelték: a munkavállalóknak kötelező legkésőbb november végéig kivenniük idei szabadnapjaikat, mert az ünnepi forgalomban kevés lesz a rendelkezésre álló kiszolgálószemélyzet a boltokban – hívta fel Magyar Idők figyelmét a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete.

Újabb, jogszabályba ütköző korlátozást vezetett be több áruházlánc. Utasításaik szerint az idén várhatóan erős lakossági fogyasztással járó karácsony előtti bevásárlási szezonban, illetve a két ünnep között nem mehetnek szabadságra az áruházi dolgozók, helyette egyes cégeknél október, míg másutt november végéig kötelezően ki kell venniük a még meglévő szabadnapokat – tudta meg a Magyar Idők a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetétől (KDFSZ).

Bubenkó Csaba elnök vázolta: akkora a munkaerőhiány a boltokban, hogy a kereskedők már most igyekeznek bebiztosítani magukat a vásárlói rohamra, ezért a piacon terjedő gyakorlat szerint az év utolsó hónapjában egyetlen szabadnap kivételét sem engedik alkalmazottaiknak. Márpedig a jogszabály előírja, hogy évente hétnapnyi szabadsággal szabadon rendelkezhet a munkavállaló, ezt azonban szerinte a profitorientált vállalatok figyelmen kívül hagyják. Holott, mint mondta, a kiskereskedelemben dolgozók 80 százaléka nő, illetve családos ember, akik így a karácsonyi előtti készülődésben, vagy a két ünnep közötti iskolaszünetben nem tudják majd otthon tölteni az idejüket. Emiatt több üzletlánc alkalmazottja panasszal fordult a szakszervezethez.

– Már a nyáron is akadtak problémák azzal, hogy nem engedték hosszabb szabadságra a dolgozókat egyes üzletekben, mert a munkaerőhiány már akkor problémákat okozott az idén is több mint ötszázalékos forgalombővülést produkáló ágazatban – mondta a vezető. Hozzátette: a karácsonyi bevásárlási időszakban diákmunkásokkal is nehezebb feltölteni az üzleteket, mivel a tapasztalatok szerint a téli szünetben, illetve a vizsgaidőszakban jóval kevesebb fiatal vállal alkalmi munkát. Bubenkó vázolta, hogy az utóbbi időben több forgalmasabb áruházban már kimerültek az éves túlórakeretek, így a munkavállalók kiszolgáltatott helyzetben érzik magukat a szabadságok korlátozása miatt is.

Mint fogalmazott, örvendetes, hogy az élénk lakossági fogyasztásban a becslések szerint ötvenmilliárd forintos pluszforgalmat is elérhetnek az év végére a láncok, szerinte azonban ezt a dolgozók hátrányára teszik.

– Emiatt indokoltnak tartjuk, és a munkavállalók is támogatják, hogy a jövőben állami eszközökkel szabályozzák a pihenőidőt, a méltányos elbánást biztosító munkakörülményeket, illetve például a megfelelő számú szakképzett munkaerőt a nagy tömegeket kiszolgáló üzletekben – jegyezte meg a KDFSZ elnöke.

Forrás: Magyar Idők