Mint az ismeretes, a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 102. § (5) bekezdése felhatalmazza a foglalkoztatáspolitikáért felelős minisztert, hogy az általános munkarendben foglalkoztatott munkavállalók munkaidő-beosztásának a munkaszüneti napok miatt indokolt változtatását évenként rendeletben szabályozza – írja a munkaügyiportal.hu.

A Nemzetgazdasági Minisztérium portálunk kérdésére azt a tájékoztatást adta, hogy a jövő évi munkaszüneti napok naptári áttekintése következtében az általános munkarendben foglalkoztatott munkavállalók munkaidő-beosztásának a munkaszüneti napok miatti változtatása nem indokolt, így 2017. évre vonatkozóan nem került előkészítésre munkaszüneti napok körüli munkarendről szóló NGM rendelet.

Ugyanakkor várhatóan 2017-ben április 14-e (Nagypéntek) munkaszüneti nap lesz, melyhez kapcsolódóan módosítani fogják az Mt-ben a munkaszüneti napokról szóló 102.§ (1) bekezdésben szereplő felsorolást. Amennyiben valóban munkaszüneti nap lesz jövőre április 14-e, akkor 2017. áprilisában 18 nap lesz az általános munkarend szerinti munkanapok száma és 144 óra a rendes munkaidőben ledolgozandó óráké. Ilyen kevés talán még nem volt a havi munkanapok és munkaórák száma, viszont lesz egy négynapos húsvéti hosszú hétvége.

Forrás: munkaügyiportal.hu