Magyarországon a legtöbb 65 év feletti lakos szinte csak az állami nyugdíjra bízza magát, a lakosságnak csak 3 százaléka rendelkezik nyugdíjcélú megtakarítással OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár számításai szerint – írja az fn.hir24.hu.

Nagy Csaba, a pénztár ügyvezető igazgatója az MTI-hez eljuttatott közleményben arra figyelmeztet, hogy ezzel az emberek kiszolgáltatják magukat a társadalmi és gazdasági trendeknek, ezek pedig jelenleg nem mutatnak kedvező képet, hiszen egyre kevesebbeknek kell eltartani egyre több nyugdíjast.

A közlemény hivatkozik a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 2013-ban készített elemzésére, amely szerint Magyarországon a nyugdíjasok bevételeinek több mint 86 százalékát az állam által kifizetett nyugdíjjáradék teszi ki. Ezzel az aránnyal a magyar nyugdíjasok vannak leginkább kiszolgáltatva az állami nyugdíjrendszernek.

Az OECD felmérés szerint Magyarországot Luxemburg és Belgium követi a listán, mindkét országban 81 százalék körül alakult az állami juttatások aránya, míg az OECD országok átlaga 58,5 százalék.    

Míg a magyar nyugdíjasok bevételeinek csupán 2 százalékát teszik ki a különböző nyugdíjcélú megtakarítások, például a nyugdíjpénztári járadékokból származó bevételek, addig az OECD tagországokban ez az arány  átlagosan több mint 17 százalék.

A megtakarítások és az állami juttatások mellett a harmadik fontos bevételi forrás a 65 év felettiek számára a nyugdíj után is folytatott munka. Magyarországon a nyugdíjasok bevételeinek 12 százaléka származik ilyen munkából, vagyis a legtöbb nyugdíjas nem vállal, vagy nem tud munkát vállalni.

Forrás: fn.hir24.hu