A nyári szabadságolások leteltével jó esetben mindenki kipihenten, ugyanakkor kissé kelletlenül tér vissza a munkahelyére, éppen ezért a visszarázódás a megszokott kerékvágásba erőfeszítést igényel a vezetőktől és a munkatársaktól – sőt az álláskeresőktől is. A Világgazdaság összegyűjtötte, mire érdemes odafigyelni.

 

A Szecskay Ügyvédi Iroda munkatársai tízóraira és uzsonnára friss gyümölcsöt és joghurtot kapnak, ősszel pedig az Amerikai Kereskedelmi Kamara által koordinált Tízezer lépés kampány részeként sétáló meetingek keretében is tartanak majd megbeszéléseket. „Remélhetőleg így mindenki gyorsan vissza tud rázódni a nyár után a hétköznapokba" – mondta lapunknak Budai Judit, az iroda partnere.

„Gyakorló anyaként is pontosan tudom, milyen kihívásokkal jár az őszi tanévkezdés, de a munkahelyünk ebben is partner. A vezetők és a kollégák is toleránsak a szülőkkel, akiknek flexibilisebb munkaidőre és a jól összeszokott irodai csapatmunkára van szüksége ahhoz, hogy sikerüljön egy, két vagy három iskoláskorú gyerek éves ütemtervét kialakítani" – tette hozzá Budai Judit. Tapasztalatai szerint az ősz a visszarázódás mellett a tervezés időszaka is, hiszen lelkileg és fizikailag kipihenve az ügyfelek és a munkatársak is tettre készen, bizakodva vágnak bele új projektekbe.

A nyári szabadságolások leteltével jó esetben mindenki fitten, de kissé kelletlenül tér vissza a munkahelyére. A visszarázódás a megszokott kerékvágásba éppen ezért pluszerőfeszítést igényel a vezetőktől és a csapattagoktól is, ráadásul több ágazatban ősszel kezdődnek a nagyobb projektek, esetleg már a következő évi tervek összeállítása.

Gulyás Ede, a CA Immo ingatlanbefektetési társaság ügyvezető igazgatója a „resetelésre", azaz az elektronikai eszközöknél használt újraindításra esküszik önmaga esetében is. „Érdemes átfutni a szabadság előtt félbehagyott teendőket, az újra munkába álláskor pedig tartani egy átfogó megbeszélést a le nem zárult ügyekről, és frissíteni az ezzel összefüggő teendőinket. Én sokszor az e-mailjeimet használom segítségként. Azokat a leveleket, amelyek már megoldott feladatokhoz kapcsolódnak, archiválom, az elvarratlan szálakhoz kötődőket pedig megjelölöm, így azok folyamatosan emlékeztetnek, hogy van még mit csinálnom" – mondta az ügyvezető igazgató.

Ő azt tapasztalja, hogy az éppen szabadság előtt álló kollégák vagy az arról már korábban visszatértek gyorsan visszarántják az embert a munkába, és segítenek meghatározni azt is, melyek a legfontosabb feladatok. A kiscsoportos megbeszélések mellett Gulyás Ede a partnereinek is jelzi, hogy visszaérkezett – ehhez ideális megoldás például néhány rövid, üdvözlő vagy érdeklődő jellegű telefon.

„Érdemes részfeladatokra bontani a nagyobb projekteket, hogy viszonylag hamar jöjjenek a sikerek, amelyek továbbviszik a lendületet" – véli Karászi Gyöngyi, az Aegon Magyarország oktatási vezetője. Nagyon fontos a fizikai kondíció megőrzése is: nyáron sokan abbahagyják az edzéseket, ezeket a hűvösebb ősz beköszöntével érdemes folytatni, hiszen a sportolás nemcsak a szervezet ellenálló képességét növeli, de kiváló stresszlevezető is, aminek kulcsszerepe van a mozgalmas hónapokban. „Javasolni szoktuk a kollégáinknak, hogy családi körben is beszéljék meg, ki milyen feladatok elé néz, és miben vár támogatást, segítséget a többiektől" – tette hozzá.

Kosztolánczy György, az Otthon Centrum Holding vezérigazgatója úgy kezd újra, hogy nem hagyja abba. „Egyrészt nagyon ritka, hogy egy vezető hetekre el tud menni úgy, hogy teljesen kikapcsolja a telefonját, és elvágja a köldökzsinórt. Másrészt ha jó a csapata, mindenki könnyen át tudja vészelni a szabadság napjait" – mondta Kosztolánczy György. Ő mindig ad magának időt, hogy a leveleit feldolgozza még az első nap délelőttjén, délután pedig minden vezetőjével egyeztet tíz percben, így gyorsan ismét összeáll a nagy kép.

Apró trükkök segíthetik az álláskeresőket

Az ősz hagyományosan HR-szempontból is az egyik legmozgalmasabb időszak. Mivel azonban az eddigi jelek szerint az állásbörze-kínálat gyérebb, mint tavaly, a munkahelyet keresőknek intenzív felkészülésre van szükségük.
Dobár Attila, a Job Kft. ügyvezető igazgatója szerint megnőtt a jelentősége például annak, hogy valaki bejelentkezik-e állásközvetítő céghez. „Bármennyire triviális hibának tűnik, még mindig nagyon sok összecsapott, helyesírási hibákkal teli önéletrajz érkezik" – tette hozzá.
Egy aktív nyarat követően mindenképpen érdemes frissíteni a CV-t a személyiségről árnyaltabb képet adó információkkal: az önkéntesként töltött hetek alatt elvégzett feladatokkal, a problémamegoldást, a kreativitást, a monotóniatűrést vagy éppen a csapatban dolgozás képességét bizonyító adatokkal.

Munkamániások vs családorientáltak

„Sok vezető úgy várja az újra felpörgést, mint a Messiást. Ők azok, akiknek a munka adja az egyetlen sikerélményt, ezért hajlamosak túlhajszolni a kollégáikat, és decemberre már csapatukkal együtt mentálisan és fizikailag is félholtak" – hívta fel a figyelmet Dara Péter vezetőfejlesztő, változáskezelési coach, a Devise Hungary ügyvezető igazgatója. A szakember szerint ősszel is kulcsfontosságú, hogy a vezetők figyelembe vegyék: nem mindenki olyan sikerorientált, mint ők. Mások a magánéletüket, hobbijukat előrébb sorolják, mint a karriert.


    Ha egy vezető valakinél motiválatlanságot, a hatékonyság visszaesését érzékeli, érdemes megkérdezni, mi okozza a gondot. „Részben az odafigyelés, a kommunikáció tesz vezetővé, és az, hogy időben beavatkozzunk. Az okok feltérképezése után lényegesen könnyebb megoldást, személyre szabott motivációs eszközt találni" – tette hozzá.

Forrás: Világgazdaság