Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt szeretné, ha a jövőben minél többen választanák a bölcsődei pályát, és a most középfokú végzettségű kisgyermeknevelők közül minél többen szereznének felsőoktatási végzettséget; ennek érdekében több egyszerűsítést is bevezetnének.

Novák Katalin, család, ifjúsági és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár szerdai budapesti sajtótájékoztatón kiemelte: a csecsemő- és kisgyermeknevelő szak 2009 óta működik, hat féléves alapképzésként, 12 felsőoktatási intézményben. Tanulmányaikat a hallgatók 97 százaléka államilag finanszírozott képzésben végzi.
Átlagosan 200-an végeztek csecsemő- és kisgyermeknevelőként nappali és levelező szakon az elmúlt három évben. A jelentkezők száma háromszorosára nőtt 2015-hez képest, ami azt jelzi ez a szakma vonzóbb lett a fiatalok, illetve a bölcsődei dolgozók számára.

Rámutatott: minél több bölcsődei kisgyermeknevelő számára szeretnék lehetővé tenni, hogy felsőfokú végzettséget szerezzen.
Kitért arra is: a középfokú végzettségű kisgyermeknevelők béremeléséről múlt héten döntött a kormány, jövőre 1,5 milliárd áll rendelkezésre, ez átlagosan 12 százalékos, bruttó 17 ezer forintos növekedést jelent majd havonta.

Az életpályával januártól a felsőfokú végzettségű bölcsődei kisgyermeknevelőknek, szakembereknek - mintegy 900 érintettnek - havi 40-60 ezer forinttal nőtt a bére.
Novák Katalin emlékeztetett arra, hogy a bölcsődei rendszert átalakítják, s négy intézménytípus lesz jövő januártól. 2018. december 31-ig kaptak időt az önkormányzatok, hogy a kötelezettségnek eleget tegyenek.

A kisebb településeken is lesznek bölcsődék, ezt minden olyan településen meg kell szervezni, ahol legalább 40 három év alatti gyermek van, vagy öt olyan gyermek van, akiknek szülei igénylik ezt.

Ezzel párhuzamosan a férőhelyeket folyamatosan bővítették az elmúlt hat évben, és ezt folytatják az elkövetkező időszakban. 100 milliárdot irányoztak elő bölcsődei és óvodai férőhelyek bővítésére, s a jelenlegi 45 ezer bölcsődei férőhelyet 60 ezerre emelnék az elkövetkező években - mondta.

Palkovics László oktatási államtitkár közölte: a képzéseket szeretnék odavinni, ahol erre fokozott igény van. Példaként Tatát említette, ahol felsőoktatási közösségi képzőközpontban lehet majd a képzést elvégezni, levelező formában, a Nyugat-magyarországi Egyetem közreműködésével.

Megvizsgálják azt is, milyen egyéb képzettséget, gyakorlati tapasztalatot lehet beszámítani, illetve segítenék a nyelvvizsga-követelményeknek való megfelelést.
A korábban érettségizetteket szeretnék támogatni a felvételire való felkészülésben is - jelezte az oktatási államtitkár.

Palkovics László kitért arra is:  míg egy főiskolai végzettségű bölcsődei kisgyermeknevelő korábban 162 ezer forinttal számolhatott, keresete 269 ezerre nőtt január elsejétől az életpálya modellnek köszönhetően. . Egyetemi végzettséggel pedig 201 ezerről 297 ezerre nőtt a bér.