Mérnök, sofőr, orvos, informatikus, CNC esztergályos, könyvelő, pék, szakács, ápoló, festő, kőműves, értékesítő, autószerelő, bolti eladó – egy közös pont ezekben a szakmákban biztosan van, mégpedig, hogy hiány van belőlük Magyarországon.

Logikusnak tűnik, olyan szakmát ajánlani gyerekünknek, amiből hiány van, de honnan tudhatjuk azt, hogy, amiből most hiány van, az tíz év múlva nem lesz-e túltelített? Kommunikációval, általános marketinggel, adminisztrációval kapcsolatos szakterületbe már nem igazán érdemes belevágni – mondja a szakember.

Tanulmányok szerint olyan mértékben alakul át a munkaerőpiac, hogy 10-15 év múlva az állások zöme, 60 százalék olyan lesz, amely ma még nem is létezik. Éppen ezért vannak nehéz helyzetben a kisiskolás gyermeket nevelő szülők. Nem tudhatják, hogy milyen szakmák lesznek a jövőben.

Mit nem érdemes tanulni?

Abba a szakterületbe, ami kommunikációval, általános marketinggel vagy adminisztrációval kapcsolatos, nem érdemes belevágni Bartos Marianna szerint. A karrier-tanácsadó indoklásként elmondta, hogy a jelenlegi tendenciák szerint a fejlett piacokon a következő évtizedben 5 millió irodai adminisztrációs munkahely fog megszűnni.

Martis István is úgy látja, hogy hamarosan egy nagyon komoly digitalizálódás fog végbemenni minden területen., ez pedig magával vonja majd azt, hogy például a bankokban átutalást rögzítő munkatársakra, vagy jegypénztárosokra egyáltalán nem lesz szükség. A helyüket felváltja majd egy online önkiszolgáló rendszer.

De a fejlődés nemcsak az ő helyükre lesz hatással. Bácsfalvi Judit kiemelte, hogy a robottechnológia fejlődésével a gyárakban is fejlődik a technika, ez pedig a gyártósorokon dolgozók munkáját veszélyezteti. A jövőben az alacsonyabb kvalitással rendelkezők munkája kerülhet veszélybe a toborzási vezető szerint.

Mit érdemes tanulni?

A megkérdezett szakemberek abban egyetértettek, hogyha a gyereknek van műszaki és technikai érzéke, akkor érdemes a mérnöki vagy az informatikai pályát választani. Ezekből a szakemberekből óriási hiány van, Magyarországon körülbelül 20 ezer informatikus és ötezer mérnök hiányzik a rendszerből.

A mérnöki vagy informatikai pálya azért is jó döntés, mert nemcsak Magyarországon van hiány a szakemberekből, hanem a környező országokban is. Ha a mérnöki pályát ajánlja a szülő a gyerekének, akkor biztos lehet benne, hogy a fiatal nemcsak Magyarországon fog tudni boldogulni, hanem az EU területén bárhol – mondta Bácsfalvi Judit.

A probléma ott van Bartos Marianna szerint, hogy Magyarországon még mindig nagyon távol áll a nőktől az informatikai vagy a műszaki pálya. Holott, ha egy lány gyereknek van műszaki affinitása akkor nemcsak jó fizetésre, biztos munkahelyre számíthat a jövőben, hanem arra is, hogy lesz ideje a családjára. A fejlesztő informatikai pályán működik a leginkább a rugalmas és az otthoni munkavégzés – emelte ki a karrier-tanácsadó.

Angol, német, francia… – nyelv, nyelv és nyelv

A boldogulás kulcsa továbbá a nyelvtudás. A mérnököknek és az informatikusoknak az angol és német elengedhetetlen. De nemcsak nekik. Amennyiben egy gyereknek nincs műszaki affinitása, akkor nehezebb tanáccsal ellátni, de egy biztos, a nyelvtudással mellélőni nem lehet Bácsfalvi Judit szerint.

Segítő, támogató szakmákban a jövő

Bartos Marianna úgy véli, hogy a jövőben nőni fog minden olyan szakma iránti kereslet, ami emberek támogatásával foglalkozik. Egyrészt az egészségügyből és a szociális ellátórendszerből most is rengeteg ember hiányzik, de a jövőben felértékelődik majd a mentálhigiénés szakemberek, a coachok, a pszichológusok iránti kereslet, mert az emberek lelki támogatására szükség lesz.

Új készségekre is szükség lesz

Martis István úgy látja, hogy a jövőben, a munkahelyi sikerességben sok új tényező jelenik meg, olyan készségek, amelyek ma még nem olyan fontosak. Jelenleg a komplex problémamegoldó képesség mellett fontos az együttműködés másokkal vagy a kiváló kommunikációs készség. De, tíz év múlva a helyzet változni fog, mert, a technológia fejlődése, új kompetenciákat kíván majd meg. A jövőben is fontos lesz a jó problémamegoldás, de emellett felértékelődik majd a kreativitás, a kognitív gondolkodás és az érzelmi intelligencia szerepe is.

Diploma nélkül

Bácsfalvi Judit úgy látja, hogy a klasszikus szakmák, mint például a fodrász, a kozmetikus vagy a varrónő biztosan nem fognak eltűnni. Ennek oka, hogy ezeknél a munkáknál elengedhetetlen a személyes kontaktus, s a munkafolyamat nem helyettesíthető gépekkel.

Bartos Marianna is úgy látja, hogy manapság csak lámpással lehet találni például egy jó varrónőt. Ma, ha az ember szakmát tanul megbecsültségre számíthat és biztos megélhetésre. „A jó szakemberek jól el vannak látva munkával, legyen szó fodrászról, masszőrről vagy éppen fűtésszerelőről” – magyarázta a tanácsadó.

A probléma viszont ott van a szakember szerint, hogy a gyerekek többsége nem szeretne kétkezi munkával pénzt keresni, sokkal inkább egy meleg irodában képzelik el az életüket. Holott rengeteg ács, asztalos vagy éppen autószerelő hiányzik a rendszerből.

A szakember arra is kitért, hogy Magyarországon akadnak bőven olyan vállalkozók, akik visszaélnek a pályakezdők kiszolgáltatottabb helyzetével. Gyakori eset, amikor csak hónapok után fizetnek a munkaerőnek, esetleg akkor sem annyit, mint korábban ígérték.

Ennek elkerülése végett, érdemes olyan szakmát választani a fiatalnak, ahol a suli befejezése után már elindítható egy saját vállalkozás, vagyis nincs szükség milliós befektetésre az induláshoz. Például hiány van a jó asztalosokból, de ott a gépek beszerzése több milliót is felemészthet, s egy pályakezdőnek nem könnyű előteremteni hozzá a pénzt, vannak viszont olyan szakmák, amelyek minimális befektetéssel elindíthatóak. (OP)