Kevés a szakmunkás, a szakképzett munkaerő hiánya gátolja a gazdasági növekedést és a versenyképességet – ismerte el a nemzetgazdasági miniszter a szakképző iskolák országos tanévnyitóján. A nyilvántartott álláskeresők fele jelenleg képzetlen.

László Attila Brazíliából, a szakmák olimpiájáról aranyérmet hozott el. Ő volt a legjobb az asztalostanulók között. Az ő példája kivételes, a szakmunkásképzésben alig van minőségi utánpótlás – hangoztatta az illetékes állampolgár Pécsett, az országos szakképzési tanévnyitón. Czomba Sándor szerint elengedhetetlen az általános iskolai képzés színvonalának javítása. „Tételezzük fel, hogy jó emberanyag érkezik a szakképző intézményekbe, ez is három-négy-öt, adott esetben kilenc év. Nekünk ennyi időnk nincs, tehát ezzel a problémával addig is kezdenünk kell valamit" – mondta Czomba Sándor munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár.

A szakképző iskolák fenntartója az új tanévtől nem a Klebelsberg központ, hanem a Nemzetgazdasági Minisztérium, amelynek vezetője is részt vett a tanévnyitón. Varga Mihály szerint Magyarország versenyképességét rontja a szakképzett munkavállalók hiánya. „Az állam támogatja a második szakképesítés megszerzését is. Huszonöt évre emeljük a nappali rendszerű iskolai oktatásban való részvétel felső korhatárát, továbbá bővülnek a felnőttoktatási lehetőségek is, lehetővé tesszük a felnőttoktatásban is a tanulói szerződések megkötését a duális képzés támogatása érdekében" – fogalmazott a nemzetgazdasági miniszter.

   Magyarországon 400 ezer álláskeresőt tartanak nyilván, felüknek nincs szakképesítése.

Forrás: mno.hu