Magyarországon elviselhetetlen méreteket ölt a szegénység és a társadalmi kirekesztettség, ezért a SZEF is aláírója az emberi erőforrás miniszternek címzett nyílt levélnek.

Szegénység Elleni Küzdelem Világnapja (október 17.) alkalmából a Magyar Szegénységellenes Hálózat idén is több programmal hívja fel a figyelmet a szegénységre.  A világnap kezdő eseményen, hétfőn 10 órakor több szervezettel együttműködésben nyílt levelet adnak át az Emberi Erőforrások Minisztériumánál az Alkotmány utca Kossuth tér felőli végén, ahol ott lesz Földiák András, a SZEF elnöke is.

Minden harmadik ember

Magyarországon minden harmadik embert érinti a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés. Az érintettek között számos társadalmi csoport képviselteti magát. A teljesség igénye nélkül: szegénységben élő családok gyermekei, tartósan munkanélküliek és közfoglalkoztatottak, megváltozott munkaképességűek, kisnyugdíjasok, azok a szülők, akik otthon ápolják fogyatékkal élő gyermeküket,nem beszélve a dolgozó szegényekről is, akiknek a fizetése nem elegendő a megélhetésre.

A szegénységben élők a pénzhiány mellett kevésbé férnek hozzá az egészségügyi ellátásokhoz, a képzési, oktatási, kulturális, pihenési lehetőségekhez és az információhoz. Ezen összetett problémára több helyszínen megvalósuló rendezvénysorozattal hívják fel a figyelmet október 15. és 22. között.