Idén május-júliusban 306 ezer volt a munkanélküliek száma, 51 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban, a munkanélküliségi ráta 1,2 százalékponttal, 6,8 százalékra csökkent - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Oszlay András, a Takarékbank osztályvezető elemzője úgy ítélte meg, a foglalkoztatási szándék erősödését jelző bizalmi és vállalati konjunktúra-indexek, továbbá a közfoglalkoztatás tervezett további kiterjesztése mind arra utal, hogy folytatódik a munkaerő-piaci mutatók javulása 2015 második felében.

Szezonális hatások által is segítve a negyedik negyedévre 6 százalék közelébe mérséklődhet a munkanélküliségi ráta, 2015 egészének átlagában pedig 6,8 százalékos lehet a tavalyi 7,7 százalékot követően - tette hozzá.

A fő számok összességében dinamikus javulást jeleznek, ezek mögött nagyjából fele-fele részben áll a gazdasági teljesítmény erősödése, illetve az aktív foglalkoztatás-politikai eszközök alkalmazása - vélte Oszlay András.

Barczel Vivien, az Erste Bank elemzője szerint is tovább folytatódik a foglalkoztatottsági és munkanélküliségi mutatók javulása az év hátralévő részében.

Kifejtette, hogy a kedvező adatok mögött részben a gazdasági helyzet javulása, részben a közmunkaprogramok bővülése áll. A május-júliusi időszakban a közfoglalkoztatottak köre 65 ezerrel nőtt az egy évvel korábbihoz képest, emellett a foglalkoztatottság is folyamatosan bővül, az újonnan a munkaerőpiacra lépők elég hamar találnak maguknak munkát, a gazdasági környezet támogató.

Barczel Vivien szerint 2015 hátralévő részében tovább csökken a munkanélküliség, év végéig 6,5-6,6 százalékra, az év egészében pedig átlagosan 7 százalékra javulhat a mutató értéke.