Az ország négy orvosi egyetemén 2012-től összesen 514 orvos kezdte meg a szakképzését a háziorvostan képzésben, és mostanáig 501-en végezték el – tudta meg a Magyar Nemzet. Ez azért is riasztóan alacsony szám, mert hamarosan 2200 praxis sorsa válhat kérdésessé, mivel jelenleg az orvosok kétharmada már nyugdíjaskorú, vagy öt éven belül az lesz. Erre Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke hívta fel korábban lapunk figyelmét. Kitért arra is, hogy Magyarországon 6750 működő háziorvosi praxis van, ebből közel 300 a tartósan betöltetlen. A fiatalok az alacsony finanszírozás miatt pedig nem elég motiváltak arra, hogy ezt a pályát válasszák.

A lapunknak küldött adatokból kiderült, hogy 2012 és 2016 között a Debreceni Egyetemen 127-en kezdték és 134-en végezték el a képzést, míg a Pécsi Tudományegyetem nyilvántartása szerint 187 orvos döntött úgy, hogy a háziorvostan szakképzést választja, és 105-en szereztek szakvizsgát. A Semmelweis Egyetem nem küldött 2016-ra vonatkozó adatokat, így ebben az esetben csak 2015-ig nyilvántartott adatokkal számoltunk. A fővárosi képzőhelyen 141-en kezdték el a szakképzést 2012-től, és tavalyig 187-en végezték el.

A Szegedi Tudományegyetemen 2016-ig összesen 59 orvos kezdte meg a háziorvostan szakképzést, és 75-en végezték el. Az adatok alapján ezen az egyetemen a legalacsonyabb azoknak a száma, akik ezt a pályát választották, bár ennek oka lehet az is, hogy az intézmény csak az első szakvizsgát szerző orvosok listáját közölte.

A fiatalok közül ugyanis vannak, akik a praxisprogram keretein belül végzik a képzést, és már rendelkeznek egy másik szakvizsgával. Ennek lényege, hogy önálló praxist is kaphatnak azok, akiknek nincs háziorvosi szakvizsgájuk, de rendelkeznek valamilyen más szakvizsgával. Nekik a háziorvosi rendelés megkezdését követően öt évük van arra, hogy megszerezzék a szükséges végzettséget. Ezzel kapcsolatban az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoportban is megszólalt a szakma. Egy szakorvos kijelentette: tiltakozik az ellen, hogy a háziorvosi ügyeletekben rendszeresen részt vesznek rezidensek, illetve néhány hete vagy hónapja diplomát kapott fiatal orvosok, akiknek pecsétszámuk alapján szerinte még a sürgősségi gyakorlatuk sincs meg.

A háziorvosok számával kapcsolatban aggodalomra adhat okot az is, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) összefoglalója szerint a helyettesített, állandó orvossal nem rendelkező helyek száma a 2014-et megelőző hat év folyamán 90 százalékkal emelkedett. A Nyugat-Dunántúlon az emelkedés három és félszeres, Közép-Magyarországon, Észak-Magyarországon és a Dél-Alföldön közel kétszeres. A KSH szerint 2014-ben 322 praxisban dolgoztak háziorvosok helyettesként, ebből 253 esetben olyan körzet feladatait látták el, amelyben egyáltalán nem volt állandó orvos.

Az állandó ellátást nyújtó háziorvosok számának csökkenésével kapcsolatban a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete néhány hónapja azt közölte: Magyarországon több mint háromszázezer embernek kétszer akkora esélye van a korai, 65 év alatti elhalálozásra, mint az országos átlag. Ennek oka pedig a nem megfelelő alapellátás, az, hogy nincs a közelben háziorvos. A probléma 2025-re – részben az orvostársadalom öregedése miatt – már több mint négymillió állampolgárt fenyegethet.

Forrás: Magyar Nemzet