A Liga Szakszervezetek tanácsadói eddig 18 kollektív szerződés megkötésében működtek közre az európai uniós finanszírozású Munkáért! program keretében, 20 helyen most is folynak a tárgyalások - közölte a Liga az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az új kollektív szerződéseket egyebek mellett a kéményseprőknél,
vízműveknél, oktatási intézményeknél, logisztikai cégeknél, színházakban, vagyonőröknél, szociális munkásoknál, kórházakban és a húsiparban dolgozók érdekvédelmi szervezetei kötötték a munkaadókkal. Összességében tízezres nagyságrendű az érintett munkavállalók száma - írta a Liga az MTI érdeklődésére.

Az érdekvédelmi tanácsadók mintegy 60 kollektív szerződés tárgyalásában vettek részt, és 45 helyen adtak tanácsot a meglévő szerződés modernizálására.  

A Liga a tájékoztatás szerint létrehozott egy ágazati tanácsadói csoportot, amely felvette a kapcsolatot az Ágazati Párbeszéd Bizottságokkal, hogy megismerjék munkájukat, tanulmányozzák a meglévő ágazati kollektív szerződéseket. Így széleskörű tanácsadást tudtak nyújtani azon ágazatok együttműködő szervezeteinek, amelyek nem rendelkeztek még ágazati kollektív szerződéssel.

A tanácsadók elkészítették a kollektív szerződések közös alapját is, amely mintegy sablonként szolgálhat minden konkrét szerződéshez - írja a Liga.

A mintegy 1,6 milliárd forintos költségvetésű, Munkáért! programot az Európai Unió finanszírozta, a támogatást a Liga konzorciumban pályázta és nyerte el a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségével (MGYOSZ) és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével (VOSZ).