Nem sokat enyhült a munkaerőhiány a kiskereskedelemben idén, egyedül a magasabb fizetést ígérő diszkontok tudtak létszámot bővíteni, a többiekre általában a munkaerő-állomány stagnálása jellemző - írja a Világgazdaság. Mindeközben az üres álláshelyek száma dinamikusan nő az ágazatban.

A KSH létszámadatai szerint az év első hét hónapjában nem bővült számottevően az ágazat, 192-193 ezer főt alkalmaztak, amiből az élelmiszerboltokban 102 ezren dolgoztak. A tavalyi átlag 187 ezer fő volt. A betöltetlen álláshelyek száma ugyanakkor folyamatosan emelkedik, az év első két negyedéve között 20 százalékkal nőttek,így 4600 pozíció állt üresen. A valóságban azonban ennél jóval súlyosabb lehet a helyzet.

A Világgazdaság megkérdezett néhány élelmiszerláncot a helyzetről, ezek mind több száz üres pozícióról számoltak be. A Lidl 300, a Spar 300-350 munkavállalót keres, de a Tesco is több száz állást kínál.

A Spar az eladói, a pénztárosi és a reszortfelelősi munkaköröket tudja a legnehezebben betölteni, a logisztikai területen pedig az egész országban jellemző sofőrhiánnyal küzdünk. Emellett a húsüzemünkbe az elmúlt években begyűrűzött a szintén országos henteshiány - mondta a Világgazdaságnak Maczelka Márk, a vállalat kommunikációs igazgatója. A Lidl a speciális képesítést igénylő targoncavezetői munkaköröket nem tudja betölteni a logisztikai központjaiban. A Tesco a hentesek és targoncások mellett pékeket is nehezen talál.

A Tescónál, az Auchannál és a Sparnál is lényegében stagnál tavaly óta a létszám. A diszkontok tudtak csak létszámot bővíteni, ami valószínűleg a szektorátlagnál magasabb fizetésekkel magyarázható. A Lidl állománya például 2015 és 2016 szeptembere között 383 fővel emelkedett, de hasonlóan bővült az Aldi munkavállalóinak száma is.

Forrás: Világgazdaság