Általános lett a munkaerőhiány a gyárakban. A munkások több pénzt akarnak, míg a vezetők szerint csak a munkakedvvel van probléma.

A munkaerő-közvetítők szerint ma tízezres munkaerőhiány van a gyártásban és a feldolgozóiparban, ahol egyébként körülbelül 670 ezren dolgoznak ma Magyarországon. De a gyárosok inkább külföldre mennek.

Mit gondolnak a cégek és a munkások?Munkaerő hiányában a cégek gyakran túldolgoztatják az alkalmazottjaikat. Ez pedig ördögi kör, mert a sok túlórázás miatt egyre többen vágynak új munkahelyre.

A kezdő fizetés nettó 120 ezer forint körül mozog. Ezért viszont három műszakban kell dolgozni, és mivel kevesen vagyunk, minimális túlórapénzért hétvégére is behívhatnak. Meg is teszik. Fél éve dolgozom egy autóalkatrészgyártó cégnél, és szabadnapom még nem nagyon volt - mondta a Faktornak  egy szombathelyi gyári munkás, aki ha ideje engedi, figyeli az álláshirdetéseket.

Azzal van baj, hogy nem akarnak dolgozni! Azt hiszik a jelentkezők, hogy nyolc általánossal a soron állva egyből százezreket fizet a cég. Többet várnak a munkájukért. Külföldön tényleg többet is kapnak érte, de ahhoz előbb nyelvet kell tanulni. Nagyon nehéz manapság felvenni bárkit is - állítja egy fővárosi kontaktlencsegyár vezetője.

Ez lehet a megoldásAz országnak vannak még belső munkaerőforrásai, például a közfoglalkoztatottak egy része, vagy költségvetési alkalmazottak átképezhetők lennének - nyilatkozta az M1-en Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke.

Forrás: Faktor