Senki sem akar már sztrájkolni a vízügyi ágazatban, miközben véget ért a létszámleépítéssel járó átszervezés a legnagyobb vidéki szolgáltatónál, a siófoki székhelyű DRV Zrt.-nél. Akár a sztrájktól sem riadnak vissza, ha nem tárgyalnak velük a munkavállalók helyzetének a rendezéséről: nemrég ugyan még ezt helyezte kilátásba az ágazat legnagyobb érdekvédelmi szervezete – olvasható a sonline.hu cikkében.

A 20-22 ezer vízügyi dolgozóból 8500 tagot számláló Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VKDSZ), de a minapi országos értekezletük azt a döntést hozta: az idő közben elkezdődött bértárgyalások folytatásában érdekeltek, s a továbbiakban elállnak mindennemű sztrájktól, demonstrációtól.

Az ágazat fizikai munkavállalói jellemzően a minimálbér körüli jövedelemmel rendelkeznek, mely már jelentős elvándorlást is okoz  – áll a VKDSZ közleményében. Az elkeseredettség miatt legalább 15 százalékos béremelést tartanának indokoltnak. A közelmúltban tárgyalások kezdődtek a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-vel és előkészítenek egy ágazati egyeztetést is. A VKDSZ országos értekezletének napján közleményt adott ki az információnk szerint néhány száz fős tagsággal rendelkező, a Munkástanácsok égisze alá tartozó Vízügyi Szakszervezetek Országos Ágazati Szövetsége (VSZOÁF), melyben  elhatárolódott a VKDSZ sztrájkfenyegetésétől, kifejezésre juttatva: az ágazat problémáit tárgyalások útján kell megoldani.

A közleményt jegyző elnök, Pető Sándor néhány hónapja beszélt arról lapunknak: a nagy vízműcégek számos dolgozójának állása kerül veszélybe amiatt, mert jó néhány munkafolyamat kiszervezését tervezik a paksi székhelyű MVM Kontóhoz; az egyes társaságoktól oda kerülhet a bérelszámolás, a pénzügy, a számvitel,  a vagyongazdálkodás, esetleg a beszerzés és a logisztika. Erről azonban azóta nem lehet hallani.
E közben a siófoki székhelyű DRV-nél lezajlott a létszámleépítéssel járó átszervezés, melyet követően értesülésünk szerint a cégnél maradó dolgozók és a szakszervezeti vezetők hangulata is javult valamelyest. Hozzájárulhatott ehhez, hogy – feltehetően a megtakarításoknak is köszönhetően – szeptember elsejével bérkorrekció történt, mely elsősorban az átszervezésen átesett műszaki területek dolgozóit, azok közül is a 180 ezer forintos alapbér alatt keresőket érinti (úgy értesültünk, hogy ez mintegy kilencszáz főt jelent a DRV Zrt. nagyjából 1900-as dolgozói létszámából) oly módon, hogy öt százalékkal nőtt a bérük.
Azért nem béremelésről, hanem korrekcióról beszélünk – tudtuk meg – , mert számos érintett munkavállalónak az átszervezés nyomán megszűnt a készenléti díja, műszakpótléka, vagy távolabbról kell bejárnia munkahelyére.

Miközben álláshirdetések sora révén keres új dolgozókat a siófoki vízszolgáltató, a cégnél úgy összegeztek lapunknak: néhány tucat elbocsátott dolgozó mondható a leépítés valódi „áldozatának”, többen voltak olyanok, akik az átszervezés folyományaként különböző indokból nem írták alá új munkaszerződésüket és maguk távoztak, jó néhányan a kedvező végkielégítésre hivatkozva.

Forrás: sonline.hu