Svédországban már létezik a hatórás munkanap, szakértők szerint pedig idehaza is lenne értelme a bevezetésnek, ugyanis a rövidebb munkanapokkal növelni lehet a dolgozók koncentrációját, így pedig a hatékonyságot is – írja a profit7.hu.

Nemrég robbant a hír: Svédországban egyre több cég vezeti be a hatórás munkanapot. Egy 600 ezer fő részvételével lefolytatott kutatás során pedig az is kiderült, hogy a heti 55 órát dolgozók 33 százalékkal nagyobb eséllyel szenvednek szívrohamot azokhoz képest, akik heti 35-40 órát dolgoznak. Valószínűleg ez a felmérés adta meg a végső lökést Svédországnak, ahol a vállalatok országszerte elkezdtek a hatórás munkanapra átállni - írja a Science Alert.

„Úgy vélem, hogy a napi nyolc óra munka nem olyan hatékony, mint azt sokan gondolják. Egy bizonyos feladatra koncentrálni napi nyolc órán keresztül óriási kihívást jelent az agynak, ezért rendszeres szüneteket és egyéb, nem a konkrét munkához kapcsolódó időrabló tevékenységeket vagyunk kénytelenek beiktatni, amelyekkel felhígítjuk a munkanapot. A dolog iróniája, hogy mindeközben nehezünkre esik a munkán kívüli életünket menedzselni, mert arra már nem marad megfelelő idő és energia" - foglalta össze korábban a Profession.hu-nak Linus Feldt, a Filimundus nevű, stockholmi székhelyű applikáció-fejlesztő cég igazgatója. 

A rövidebb munkaidővel több új szabály is együtt járhat: például a munkavállalók nem használhatják a közösségi médiát munkaidőben, minimálisra csökkentették az értekezletek számát, és általában véve is mindent, ami elvonhatná az emberek figyelmét a munkától – ezzel együtt is a dolgozók motiváltabbak, és sokkal intenzívebben dolgoznak.

A göteborgi Toyota-központban már 13 éve átálltak erre az időbeosztásra, a vállalat szerint a munkavállalók boldogabbak, kevesebb a hiányzás, és több a nyereség.

„Magyarországon a hivatalos, törvényben szereplő teljes munkaidő napi nyolc órát jelent, jelenleg a munkatársaink ennek megfelelően dolgoznak. Ám azt is fontos mérlegelni a munkaidővel kapcsolatban, hogy nálunk regionális csapatmunka folyik – a cseh, a szlovák és a magyar cég alkotja -, ráadásul egy olyan dinamikus piacon, ahol szinte egy napra sem dőlhetünk hátra. Kereskedő, importőr cég vagyunk a térségben, és ehhez hozzátartozik a gördülékeny csapatmunka és az azonnali reagálás is. Így sok esetben nem kivitelezhető a napi hatórás munkarend, mivel az a hatékonyságot és a gyors reakciókészséget csökkentené” – fejtette ki Őzse Szilvia, a Toyota Central Europe Kft. regionális HR managere.

Forrás: profit7.hu