A Területi Operatív Program (TOP) szeptemberben megjelenő kiírásai Fejér megyében a gazdaságfejlesztés és a munkahelyteremtés mellett a megye déli térségeinek felzárkóztatását is segítik - fejtette ki Varga Gábor (Fidesz) országgyűlési képviselő, a Fejér megyei fejlesztésekért felelős miniszteri biztos csütörtökön Székesfehérváron.

Varga Gábor hangsúlyozta, az előző ciklusból fennmaradt uniós kifizetések és a 2014-2020-as időszak felgyorsított pályáztatása egyaránt azt a célt szolgálja, hogy a források a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban eljussanak a vállalkozásokhoz. Emlékeztetett, hogy a kormány 2017. június 30-ig tervezi meghirdetni a 2014-2020-as uniós támogatási keretösszeg pályázatait a vállalkozások, önkormányzatok és egyéb civil vagy egyházi szervezetek számára. Hozzátette: a kormányzat elsődleges célja, hogy az exportképességet növelő, új munkahelyeket teremtő beruházások valósuljanak meg.

A miniszteri biztos közölte: a felgyorsított pályáztatással el akarják kerülni azt, ami a korábbi ciklusban előfordult, miszerint az elmúlt időszakból fennmaradt forrásokra még 2015-ben is kellett kiírni pályázatokat. Emellett az összes uniós pályázat kiírása olyan versenyelőnyt nyújt a hazai szereplőknek, amely nemcsak Magyarországon, de az unió más tagállamaiban is példátlan - hangoztatta.

A TOP keretéből a megyék összesen 799 milliárd forintot, míg a megyei jogú városok 387 milliárd forintot kapnak helyi gazdaságfejlesztési és munkahelyteremtő fejlesztési programjaik megvalósítására - ismertette a sajtótájékoztatón a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke. Molnár Krisztián (Fidesz) elmondta, Fejér megye ebből 32 milliárd forintot, a két megyei jogú város közül Székesfehérvár 16,8 milliárd, Dunaújváros pedig 7 milliárd forintot kap a 2014-2020-as időszakra.

Varga Gábor a vidékfejlesztési programról elmondta, hogy szeptembertől több mint 82 pályázat kiírását kezdik meg, ezek legfőbb célja a munkahelyek megőrzése és új munkahelyek teremtése lesz. Ezért a program középpontjában a jelentős foglalkoztatási potenciállal bíró mikro-, kis- és középvállalkozások, családi gazdaságok fejlesztése áll, és kiemelt figyelmet fordítanak olyan munkaigényes ágazatokra, mint az állattenyésztés, a kertészet, és az élelmiszer-feldolgozás.