Stagnálnak a jövedelmek, a lakásárak viszont növekednek - így a fiatal nemzedék nincs épp kedvező helyzetben Nagy-Britanniában.

Az adóhivatal kutatóintézete szerint eddig minden nemzedék tudott javítani a helyzetén, de most leállt ez a trend. Aki a nyolcvanas években született, az körülbelül ugyanannyit keres 30 éves korában, mint amennyit a 70-es évek generációja vitt haza ugyanebben a korban! Az ingatlanok ára viszont szépen emelkedett. Ezért a mai fiatal nemzedék nem vásárol ingatlant, hanem inkább bérel. Ez a bérlő nemzedék nem igazán derűs kilátásokkal vág neki a következő évtizedeknek – írja a Guardian nyomán a HVG.

A hatvanas években született fiatalok még 5 ezer fonttal többet kerestek, mint az előző évtizedben született generáció. A hetvenes években született nemzedék 7000 fonttal többet markolt fel, mint elődei. A nyolcvanas években született generáció számára ez a trend nemcsak, hogy leállt, de van, aki még kevesebbet is kap, mint az elődei.

A globális versenyhelyzetben a cégek nem különösebben érdekeltek abban, hogy emeljék a béreket. Azon kívül itt van a bevándorlás, amely jól képzett és olcsó munkaerőt szállít a piacra Nagy-Britanniában. Ezért is van sok helyen oly nagy ellenszenv a bevándorlók iránt.

Mindent összevetve a generációs szakadék, melyről már Theresa May miniszterelnök is beszélt, igazán nagy társadalmi problémává vált. Egy hetvenes években született fiatal átlagos vagyonát 53 ezer fontra becsülték. A nyolcvanas évek generációja ehhez képest csak 27 ezer fontot képes felmutatni. Az ok elsősorban az, hogy a korábbi generációban viszonylag sok volt a lakástulajdonos, míg a mai harmincasok bérlakásokban élnek, melyek csak viszik a pénzt, de nem jelentenek vagyont Nagy-Britanniában sem.

Forrás: HVG