Hamarosan a kormány elé kerül egy komplex javaslatcsomag, melynek lényege, hogy adó- és egyéb kedvezményekkel támogassák a kerékpáros közlekedés fejlődését. A Révész Máriusz kerékpárügyi kormánybiztos által jegyzett javaslat a munkáltatóknak biztosítana lehetőséget arra, hogy hatékonyabban támogathassák a munkába kerékpárral járókat – írja a napi.hu.

 Ha a javaslatot elfogadják:

a munkáltatók a jelenleginél kedvezményesebb formában tudnák támogatni azokat a dolgozóikat, akik biciklivel járnak be a munkahelyükre.

jobb kondíciókkal vehetnének a munkatársaiknak BuBi-bérletet, nagyjából úgy, ahogy most a BKV-bérlet megvásárlását támogathatják.

a munkáltatók szintén kedvezményes adóterhek mellett vásárolhatnak új kerékpárt az alkalmazottaiknak.

A javaslatcsomag az Index információi szerint a következő hetekben kerül a kormány elé. Ha ott támogatást kap, 2017-ben lehet belőle törvény, ez azonban a 2017-es adóváltozásokat is érinti.

Révész Máriusz szerint itthon elsősorban az óbudai önkormányzati gyakorlatot vették figyelembe véve, tulajdonképpen az ottani eszközöket szeretnék országosan is elterjeszteni, ehhez azonban további kedvezményekre lenne szükség, hogy a cégeknek például ne kelljen túl nagy adóterhet fizetnie a dolgozóknak adott kerékpáros juttatásokért.

A javaslatcsomag elfogadásában segíthet, hogy Óbudának Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az országgyűlési képviselője, és ő ismeri a helyi támogatásokat. A III. kerületi önkormányzat munkatársai idén tavasz óta napi 400, havi 8 eer forinttal gazdagodhatnak (Erzsébet-utalvány formájában), ha kerékpárral járnak dolgozni. Ezt a lehetőséget mostantól kiterjesztik a kerületben, és már az összes, önkormányzati fenntartású intézmény dolgozói igénybe vehetik azt.

Több nemzetközi példa van arra, hogy adókedvezményekkel a munkáltatók is érdekelté tehetők a biciklis közlekedésben. Ausztriában a céges magánhasználatú kerékpárok után a munkáltatók levonhatják ezek költségét az adózott eredményből. A munkáltatók ezen kívül a gépjárművel megtett utakhoz hasonlóan kerékpárral megtett üzleti célú utak után 0,38 euró költségtérítést adhatnak. Hollandiában 749 euróig adómentes a céges kerékpár biztosítása.

Forrás: napi.hu