A cafeteriát érintő adószabályozás átdolgozását követeli a kormánytól a vegyipari szakszervezet (VDSZ), mert a szervezet szerint már most látni, hogy a jövőre tervezett változtatások miatt rosszul járhatnak a dolgozók.  Mérsékelni kellene a beiskolázási támogatás, valamint az önkéntes pénztári befizetések adóját is – írja a Piac és Profit.

Elhibázottnak tartják a szakszervezetek a béren kívüli juttatási rendszer jövőre tervezett változtatásainak egyes elemeit, ezért az adószabályozás átdolgozását követelik a kormánytól – derült ki a vegyipari szakszervezet (VDSZ) elnökségének legutóbbi értékeléséből. Aggódnak a  cafetéria részeként készpénzben folyósítható százezer forint miatt is, mert az kedvezőtlenül befolyásolhatja a bértárgyalásokat, ezért leszögezik: ez nem lehet bérnövekmény, hiszen ez csupán átcsoportosítás, annak megjelenési formájáról függetlenül.

Ezért az érdekvédelmi szervezet annak deklarálását követeli a kormánytól: a munkáltatók ezt az összeget semmilyen módon nem adhatják hozzá a nettó bérhez, s az nem befolyásolhatja a bértárgyalásokon kialkudott növekmény mértékét. A készpénzben számolt juttatás hosszabb távon nagy kárt okozhat a munkavállalóknak, hiszen nem bérként kapják, ezért a nyugdíjba sem számíthat bele – érvel Székely Tamás, a VDSZ elnöke, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke. A munkáltatóknak viszont kapóra jön ez a változás, s már most, a jövő évi bértárgyalások kezdetén érződik, erre készülve nem is terveznek megfelelő mértékű emelést. Egyelőre semmi nem tiltja, hogy a cafeteria készpénzes része befolyásolja a bérek alakulását, még akkor sem, ha ez összességében hátrányos a munkavállalóknak – szögezi le Székely.

Kifogásolják a beiskolázási támogatás, valamint az önkéntes pénztári hozzájárulás adójának 50 százalékra való emelését is. A szakszervezet ezért kezdeményezni fogja a Versenyszféra Konzultációs Fórumán is az öngondoskodási tétel 34,5 százalékos kedvezményes adózásáról szóló vita napirendre tűzését. Az érdekvédők szerint a nyugdíj- és egészségpénztári befizetéseknek továbbra is önálló kedvezményes adózású elemként kell megjelenniük.

Forrás: Piac és Profit