Ezen a lépésen egy kicsit mindannyian meglepődtünk – így reagált Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom alapító tagja, a miskolci Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke arra, hogy Pukli István a Magyar Nemzetnek adott, szerdán megjelent interjúban bejelentette, elhagyja a civil szervezetet. Az interjúban Pukli elsősorban azzal indokolta kilépését: nem ért egyet azzal, hogy a mozgalom csatlakozott egy olyan túlpolitizált ügyhöz, mint a menekültek befogadásának támogatása. És szólt arról is: „Próbáltam menet közben is hangoztatni, hogy nem vagyok a baloldal messiása, és ne várják azt tőlünk, a Tanítanék Mozgalomtól, hogy majd mi megbuktatjuk az Orbán-kormányt. A célunk az oktatási rendszer megreformálása.” – olvasható a Népszabadság cikkében.

Noha Pilz szerint meglepődtek Pukli döntésén, az elmúlt hetekben érzékelhető volt egyfajta bizonytalanság, feszültség a mozgalmon belül. Különösen azután, hogy Pukli a hónap elején a kormánypárti Magyar Időknek adott interjúban arról beszélt, hogy nem baloldali fordulatot szeretne, hanem jobb oktatási rendszert.

– Pukli István az elsődleges harcostársam volt. Emberileg megértem a visszalépését, elfogadni azonban nem tudom. Köszönöm az eddigi munkáját, s azt, amit a magyar oktatásért tett, de a Magyarországért Mozgalom megy tovább előre. Társaimmal együtt továbbra is kötelességemnek érzem, hogy kiálljak az elesettekért, azokért, akiket megvezetnek, átvernek, háttérbe szorítanak. Tovább küzdök értük, és a szakmámért – reagált Sándor Mária, a fekete ruhás ápolónő.

Galló Istvánné, a Pedagógus Szakszervezet (PSZ) elnöke nem kívánta kommentálni Pukli távozását. A PSZ most arra koncentrál, hogy megvalósítsa azt a 25 pontot, amelyet a sztrájkbizottságuk tárt a kormány elé. Az utolsó ezzel kapcsolatos tárgyalás még áprilisban volt, s szep­temberben levelet írtak a szaktárcának, hogy üljenek újból tárgyalóasztalhoz. Választ még nem kaptak.

– Menni kell tovább – ezt mondta Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke, akit szintén váratlanul ért Pukli bejelentése.

– A Tanítanék Mozgalom nem azonos Pukli Istvánnal, aki egyébként sok fontos és hasznos dolgot tett.

Közölte: megvárják míg lezajlik az október 2-i népszavazás körüli „cécó", s utána határozottan ki kell lépniük újból a nyílt terepre, s érvényesíteni követeléseiket. Ezeket különben a Tanítanék Mozgalom nemrégiben a honlapján újból összegezte, megállapítva, hogy továbbra sem állt helyre az intézményi autonómia, nincs tanszabadság, szabad tankönyvválasztás, nem csökkentek a tanulók és a pedagógusok terhei, rengeteg fölösleges ismeretet kell rákényszeríteniük a diákokra, az iskolák túlnyomó részében közel egy évtizede nem volt informatikai fejlesztés, s az iskolák totális államosításával teljesen megszüntetik a helyi közösségek önrendelkezését, az átalakítások következtében pedig egyre kevésbé átjárható az oktatási rendszer.

Kerestük Pukli Istvánt, aki még múlt pénteken interjút ígért a Népszabadságnak, aztán a hét végén váratlanul visszamondta azt. Tegnap nem sikerült elérnünk. Szerettük volna megkérdezni, lépésében mennyire játszott közre, hogy 2017 nyarán lejár az igazgatói megbízatása a Teleki Blanka Gimnáziumban, s miként lapunknak korábban elmondta, újra szeretne pályázni a posztért. Erről már csak azért is kérdeztük volna, mert beszélgettünk olyan, az oktatás reformjáért küzdő aktivistával, aki azt mondta: a jelenlegi közállapotokat ismerve egyáltalán nem lenne meglepve, ha az igazgatói kinevezésnek a kormány részéről Pukli visszavonulása lenne az „ára".

Forrás: Népszabadság