Eddig mintegy 500-an mondtak fel az 1300 dolgozóból a Palóc Nagykereskedelmi Kft.-nél. A társaság már az augusztusi béreket sem tudta mindenkinek kifizetni. Sokan igyekeztek a szakmájukban elhelyezkedni, mások kénytelenek voltak beérni azzal a munkával, ami adódott - nyilatkozta a Népszavának Demeter László, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) Komárom-Esztergom és Nógrád megyei titkára. A legtöbb embernek nincs tartaléka, emiatt is igyekeztek sokan új állás után nézni.

A Kft. a hírek szerint legalább 200 millió forinttal tartozik a még meglévő és a már eltávozott munkavállalóinak. A 81 üzletéből több is kinyitott, mert a társaság azt reméli, hogy a bevételből kifizetheti a dolgozókat. A megyei titkár szerint erre nem sok esély van, mert az üzletek árukészlete erre nem nyújt fedezetet. A boltok legföljebb napi 3-4 ezer forintos forgalmat képesek hozni, hiszen a Palóc már hosszabb ideje nem volt képes a beszállítóinál kiegyenlíteni a számlát, így azok nem is vittek árut az üzletekbe. Sok Palóc bolt már azért nem nyitott ki, mert nem volt kivel.

A munkaerőgondokkal küzdő kiskereskedelmi láncok máris jelezték, a Palóc egykori munkavállalóit szívesen felvennék, sőt CBA üzletek is tovább foglalkoztatnák a kft. volt dolgozóit. Legnehezebb helyzetbe a nógrádiak vannak, mert a megyét lefedte a Palóc, ott más CBA üzletek nem voltak. A csoport egyébként jogi lépéseket helyezett kilátásba, mert két héttel a franchise szerződés felmondása után a Palóc változatlanul CBA néven nyitotta újra az üzleteit.

A Palóc Nagykereskedelmi Kft. Nógrád megye legnagyobb munkáltatója, a CBA csoport észak-, észak-kelet-magyarországi legjelentősebb volt franchise partnere harmadik éve veszteséges, így - miután egyik banki finanszírozója inkasszót helyezett számlájára - nem maradt számára más lehetőség, mint hogy múlt hét pénteken váratlanul csődeljárást kezdeményezett maga ellen. Az Orbán kormány alatt, eredetileg a multik ellen életbe léptetett törvénymódosítás miatt, két egymást követő veszteséges év után ugyanis 2017. januárjától a cég már nem árusíthatott volna napi élelmiszer cikkeket.

A megyei titkár lapunkkal közölte, sokan beléptek a Palócot elhagyó munkavállalók közül a szakszervezetbe. A KASZ azonban nem csak a tagjainak, hanem minden hozzá forduló munkavállalónak ingyenes jogi segítséget nyújt - említette Demeter László.

A csődeljárás akár hónapokig is eltarthat, ha a cég nem tud megegyezni a hitelezőkkel, akkor megindulhat a felszámolás. A KASZ megyei titkára szerint a csődgondnok sem jut sok információhoz a Palóc Kft. vezetőitől, viszont nem zárkózott el a szakszervezettel való együttműködéstől.

 Forrás: Népszava