Ha valaki felnőtt fejjel dönt úgy, hogy visszaül az iskolapadba, és érettségit szerez, nehéz helyzetbe hozza magát. A kitartásnak viszont meg lehet az eredménye. Sokakat a munkahely megtartása, a fizetésemelés reménye motivál – írja a 24.hu.

Nincs megyei adat

Szerettük volna megtudni, hogy megyénkben hány intézményben foglalkoznak esti tagozatos képzéssel, illetve hogy hányan vesznek részt az oktatásban, és hogy mennyi tanuló tett sikeres érettségit az elmúlt években. Érdeklődtünk a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnál és a Tolna Megyei Kormányhivatal oktatással foglalkozó főosztályánál is, ám utóbbitól azt a választ kaptuk, hogy erre vonatkozóan nincs adatbázisuk. A KIR központi intézménykeresőjében pedig csak az látható, mely intézmények tarthatnának esti tagozatos képzést. Az, hogy éppen van-e ilyen, nem derül ki.

A normál tanrendben tanuló fiatalok mellett az esti tagozatos képzésen résztvevő diákok is elkezdték a képzést az elmúlt hetekben. Azok, akik munka, illetve család mellett, felnőtt fejjel döntenek úgy – vagy kényszerülnek rá –, hogy visszaülnek az iskolapadba, sokszor jóval nagyobb kihívásokkal néznek szembe, mint a fiatalabbak. Koller Tamás, a Szekszárdi Kolping Iskola igazgatója elmondta, az egyik legnagyobb nehézséget általában az jelenti, hogy sokan több mint tíz év után kerülnek vissza az iskolába, és teljesen kiestek a tanulásból. A legfőbb gond pedig többnyire az, hogy nehéz összeegyeztetni az oktatás időpontját a munkaidővel.

– Aki 8-16 óráig dolgozik, annak nem egyszerű ideérnie a 15 órakor kezdődő tanításra, ehhez a munkahelynek is rugalmasnak kell lennie. Annak pedig, aki több műszakban dolgozik, az okozhat problémát, hogy a délutános műszak ideje alatt nem tud eljönni az iskolába, de a vizsgaidőpontok sem feltétlenül igazodnak a munkaidőhöz. És sokaknak otthon szülőként is helyt kell állniuk – érzékeltette a nehézségeket Koller Tamás.

A motivációval kapcsolatban elmondta, hogy kevesen érkeznek hozzájuk belső késztetéstől vezérelve, inkább az a jellemző, hogy a munkahely megtartása a cél, vagy pedig a fizetésemelés, az előrelépés reményében vállalkozik valaki arra, hogy felnőttként érettségit tegyen. Az igazgató szerint az első félév a vízválasztó, addigra általában kiderül, hogy a diák bírja-e a megterhelést, és hogy mennyire tudja összeegyeztetni a tanulmányait a mindennapi életével. – Feszített a tempó, sok otthoni készülésre van szükség, hiszen nem négy, hanem három vagy két év alatt kell a szakközépiskolai tananyagot elsajátítani, és ezt nem mindenki tudja megoldani – tette hozzá.

Koller Tamás ugyanakkor úgy látja, hogy aki egyszer igazán elszánja magát, az már nem adja fel. Sőt, az a tapasztalat, hogy az estisek sokszor jobban teljesítenek a vizsgákon, mint a fiatalok. – Más az életkor, más a motiváció. Egy 18 éves előbb áll úgy a dolgokhoz, hogy majd csak lesz valahogy, egy 30-40 éves ember viszont kevésbé mer kockáztatni, és jobban odateszi magát. Ez az egyik oka annak, hogy gyakran nem egyszerre teljesítik mind az öt érettségi tárgyat, hanem megosztva, hiszen nem kötelező mindenből ugyanabban az évben érettségizni – magyarázta az igazgató.

A Szekszárdi Kolping Iskolában érettségit adó és a szakképzés is van felnőttek számára esti tagozaton. Ebben a tanévben szociális gondozó, ápoló, valamint női szabó képzés indult a már futó asztalos és szakács szakképzés mellett, az érettségit adó képzésre pedig ötvenen jelentkeztek, így két osztályt tudtak indítani. Koller Tamás szerint a jogszabályváltozások sokakat terelnek a felnőttképzés felé. Egyrészt, aki szakmával bír, az két év alatt érettségit szerezhet, illetve ingyen lehet második szakmát tanulni.

Nem szabad könnyen feladni

– Ha valaki belekezd, ne hagyja abba! Ez a legfontosabb tanács – mondta Kovács Attila, az esti képzést nyújtó Kun László Gimnázium Tolnai Tagintézményének vezetője. Tapasztalatai szerint a jelentkezők 60-70 százaléka nem gondolja komolyan a tanulást, ezért nagy a lemorzsolódás. Először általában karácsony után hagyják ott sokan a képzést, majd a tavaszi szünet után újabb tanulók adják fel, így sokszor még az is kétségessé válik, hogy a létszám elegendő-e az évfolyamhoz. – Mindig vannak újrázók, de az egyénfüggő, hogy ők mennyire elszántak a következő nekifutásnál. Többnyire azok a kitartóbbak, akiknél a munkáltató megköveteli az érettségit – tette hozzá Kovács Attila.
Tolnán a mostani tanév 25 fővel indult, és jelenleg 27-en járnak az oktatásra.

Forrás: teol.hu