A magyar vállalatvezetők 54 százaléka legalább egy olyan esetről tud, amikor korrumpálni próbáltak egy hivatalos szerv ügyintézőit, a cégvezetők 12-18 százaléka fogadna el, illetve mérlegelne egy korrupciós ajánlatot - derült ki az EY nemzetközi tanácsadó és könyvvizsgáló cég legutóbbi felmérésből, amit szerdán sajtótájékoztatón mutattak be Budapesten.

Az EY szakértői elmondták, tapasztalatuk szerint Magyarországon nincs változás a korrupció megítélésében.

Az üzleti tanácsadást is nyújtó vállalat és az MKIK Gazdaság és Vállalkozáskutató Intézete idén hatodik alkalommal mérte fel a magyar vállalatok esetében az átláthatóságot és a szabályoknak megfelelő működést, illetve a cégek korrupciós, valamint adatvédelmi kockázatait.

A felmérésben 300, legalább 50 embert foglalkoztató vállalkozás vett részt. Az árbevétel nagysága szerint a kérdésekre érvényes választ adó cégek 48 százalékának 2015-ös árbevétele 1 milliárd forint alatt, 52 százalékának 1 milliárd forint felett volt. A válaszadók 4,3 százaléka mezőgazdasági cég volt, 33,3 százaléka ipari vállalkozás, 4,7 százaléka építőipari társaság, a fennmaradó része pedig valamilyen szolgáltatás nyújt.

Fábián Lívia, az EY felelős üzleti működés szolgáltatások részlegének igazgatója és Biró Ferenc, az EY partnere kifejtette: egyre több cégnek van saját etikai kódexe, sőt, úgynevezett etikai forródrótot is működtetnek, de a magyar cégek lemaradása jelentős a nemzetközi szinthez képest.

Kifejtették: a cégvezetők továbbra sem ismerik fel az alapvető adatvédelmi és adatbiztonsági kockázatokat, a gyakorlatban nehezen azonosítják az ezzel kapcsolatos problémákat, vagy elmulasztják a kockázatok csökkentését. Azt is elmondták, hogy a kis- és középvállalatok még a nagyvállalatoknál is kevesebb figyelmet fordítanak a kockázatok felmérésére, illetve a megelőzésre.

Az idei felmérés tapasztalata szerint a cégvezetők 61 százaléka úgy véli: a kilépő kollégák soha nem viszik magukkal a cég adatait, ezzel együtt a megkérdezett vezetők 18 százaléka szerint az adatvédelem szemszögéből a legkockázatosabb az, hogy a kilépő dolgozók elviszik, eltulajdonítják a vállalkozásról a legfontosabb információkat.

Etikai kódexszel a magyarországi cégek 54 százaléka rendelkezik, míg nemzetközi méretekben a vállalkozások több mint 80 százalékának van etikai kódexe - mondta Fábián Lívia.

A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy az éves árbevételük 5-7 százalékát veszítik el a vállalkozások a korrupciós és adatvédelmi visszaélések következtében - emelte ki Biró Ferenc.