A becsődölt cég bevállalja a csatát a CBA-val. A Palócnál még 900-an dolgoznak, ám a szakszervezet a cég elhagyását javasolja a munkavállalóknak – írja a Népszabadság.

Újranyitott a Palóc Nagykereskedelmi Kft. félszáz boltot - tudta meg lapunk. A nemrég becsődölt hálózat már új beszállítói szerződéseket nem tud kötni, hanem a meglévő készleteit árusítja ki, a bevételből pedig lehetőség nyílhat arra, hogy valamit fizethessenek az augusztus óta bérüket váró dolgozóknak. A nyitással egyben megkezdődhet a jogi csata a Palóc Kft. és a CBA között.

A Palóc Nagykereskedelmi Kft. éveken át volt a CBA regionális központja, a hazai lánc „északi bástyája”. Azonban egy nappal azelőtt, hogy a Palóc lehúzta a rolót az összes üzleténél, a CBA Kft. közleményben tudatta, hogy megszakította a kapcsolatot a céggel, továbbá arra kötelezte a vállalkozást, hogy távolítsa el az üzletekről a CBA-arculati elemeket.

Azonban most úgy néz ki, a Palóc „bevállalta”, hogy ahol még volt árukészlet és hadra fogható dolgozó, ott a régi arculattal is kinyisson.

Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója érdeklődésünkre elmondta, hogy jogi lépéseket tesznek a Palóc Kft.-vel szemben. Ezzel együtt a Palóc házatáján elmondták: az újranyitott boltok közelében már láttak az üzleteket fotózgató alakokat.

Mivel úgy hírlik, hogy 700 millió forintra tehető árukészlet maradt az üzletekben, így akár az árukészlet sikeres eladása is azzal kecsegtethet, hogy a cég dolgozóit részben kifizetik. Szakszervezeti forrásaink szerint az augusztusi, illetve a szeptemberi munkabérrel együtt ugyanis nagyjából

200 millió forint járna a dolgozóknak.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezeténél (KASZ) most úgy fogalmaztak: a jelenlegi helyzetben így is bizonytalannak tűnik, hogy mikor számíthatnak a dolgozók fizetésre. Buday Pálné KASZ-alelnök most arra biztatja a dolgozókat, hogy aki tud, keressen mielőbb új munkát magának.

A másik kérdés, hogy sikerül-e a Palóc egyes üzleteinek értékesítésével rendezni a cég tetemes kintlévőségeit. Mint arról korábban írtunk, úgy hírlik, hogy a Coop, illetve Spar is érdeklődik a múlt héten becsődölt hálózat néhány üzlete iránt. Azonban mint időközben a vagyonfelügyelő tájékoztatása nyomán kiderült: az üzleteket a Palóc egyik pénzintézeti hitelezőjének a jelzálogja terheli, így nem lehet áruba bocsátani azokat a volt finanszírozó engedélye nélkül. Jelenleg folynak az egyeztetések az ingatlanok tehermentesítéséről és eladhatóvá tételéről.

Kérdés, hogy pontosan mekkora a cég teljes adósságállománya. A cégbírósági mérlegekből úgy tűnik, hogy a cég évek óta 5-6 milliárd forintra tehető rövid, illetve hosszútávó adósságállományt görgetett maga előtt. Igaz, az nem derül ki a mérlegből, hogy ebből mennyi a jelzálogjoggal védett hitel és mennyi a körülbelül 700 kisbeszállító felé meglévő tartozás.

Annyi ismert, hogy a Palócnak három banki finanszírozója volt, ebből valamelyik pénzintézetnek lett elege nemrégiben és inkasszózta a Palóc számláit. A nagy kérdés ez esetben csak az, hogy a pénzintézetek miért engedték működni éveken át a régóta súlyos adóssággal küszködő és egyre nagyobb veszteséget felhalmozó Palócot?

A csődtörvény szerint november végéig kell valahogy csődegyezségre jutni a banki és egyéb hitelezők között. Amennyiben az egyezség nem jár sikerrel, úgy felszámolásként folytatódik a történet.

Buday Pálné leszögezte: a szakszervezet immáron azt reméli, hogy mihamarabb felszámolásba fordul a történet, mivel így a dolgozók legalább a bérgarancia alapból a jogszabálynak megfelelő mértéket megkaphatják. Ez azt jelenti, hogy lesz, aki a teljes elmaradt béréhez hozzájuthat, lesz, aki annak csak egy részéhez, ami Buday szerint mégis több, mint a semmi.

Forrás: Népszabadság