Nyolc hónapos terhesen hívtak be rendőrségi határvadász-tájékoztatóra egy kaposvári kismamát, aki hiába jelezte, hogy hamarosan szülni fog, ezért nem buszozna oda-vissza száz kilométert, közölték vele: ha nem jelenik meg, törlik a közmunka-programból – tudta meg a sonline.hu.

A határvadász századokba szeptember 1-jétől toborozzák a fiatalokat a megyei kormányhivatalok foglalkoztatási osztályainak, a pályaorientációs iskoláknak a bevonásával. A járási kormányhivatalokon keresztül elsősorban a közép- és felsőfokú végzettségű közfoglalkoztatottak keresik meg. A felvettek kéthónapos alapképzés után vizsgát tesznek, a vizsga után hivatalos állományba kerülnek egy éves próbaidőre, és őrmesterré nevezik ki őket. Egy további négyhónapos képzés elvégzése után pedig őr és járőr szakképesítést szereznek, így az alapképzés megkezdésétől számítva fél év után helyezik őket beosztásba a határvadász századoknál. Járőrtársként szolgálnak, a törvényben rögzített kényszerítő eszközöket alkalmazhatják, ha a feltételek fennállnak.

A közmunkásokat azonban nemcsak a rendőrség, a honvédség is próbálja megkörnyékezni: nyáron a Kisalföld írt róla először, hogy a közfoglalkoztatottaknak kötelező megjelenniük a katonai tájékoztatókon, méghozzá szintén egészségi állapotuktól függetlenül, s a távolmaradás a programból törlés veszélyével jár.

– Pénteken kaptam egy hivatalos papírt, melyet anyukám vett át – meséli egy nyolchónapos terhes kaposvári kismama, aki kulturális közfoglalkoztatottként dolgozik. – Azt mondta, sorozásra kell mennem, de kiderült, csak határvadász-tájékoztatóra, Marcaliba.

Állapota miatt a nő értelemszerűen nem akart száz kilométert utazni, így felhívta az illetékes munkaügyi központot, s jelezte, hogy terhes, s nyolc hónaposan meglehetősen merész vállalkozás lenne buszra szállnia.

– Bár jeleztem, nagyon szívesen küldök orvosi igazolást, sőt leleteket is, közölték, hogy nem tehetnek semmit, mindenképpen meg kell jelennem, különben kizárhatnak a közmunkából, hiszen a törvény szerint a felajánlott lehetőségeket nem lehet visszautasítani – folytatta a kismama. – Így aztán hétfőn reggel kilenckor meg is jelentem, szerencsére a szüleim el tudtak vinni kocsival.

Elmondása szerint úgy ötvenen lehettek a tájékoztatón, 18–30 év közötti fiatalok, mindenki legalább érettségizett, akik kulturális közfoglalkoztatottként dolgoztak valahol – a többség a Nemzeti Művelődési Intézet alkalmazásában.

– Három rendőr tartotta az előadást – mondta a kismama –, szerencsére nem kellett megvárnom, mert aminta járási munkaügyi hivatal munkatársai meglátták az állapotomat, mondták, hogy elég aláírni, hogy megjelentem, s már mehetek is.

Az útiköltséget persze nem térítették meg – noha egy közmunkásnak minden forint számít –, arról nem is beszélve, hogy felesleges száz kilométert utaztattak egy kismamával, akit a korai szülés veszélyének is kitettek. Mindezt adminisztratív okokból.

Egyetlen e-mail-váltással megelőzhető lett volna az egész tortúra...

Forrás: sonline.hu